dimecres, 11 de desembre del 2013

Zapatero: "Mai és tard per un acord, però sempre és d’hora per una ruptura"

11/12/2013

DRET A DECIDIR

L’expresident espanyol assegura sobre l’Estatut: "Jo em vaig creure aquell 'Apoyaré' que vaig dir, i ho vaig fer" i adverteix Mas que "és molt millor que s’assegui a negociar"


Nerea Rodríguez


L'expresident espanyol José Luís Rodríguez Zapatero
“Mai és tard per un acord i sempre és d’hora per una ruptura”, amb aquesta frase ha volgut defensar avui la unitat d’Espanya l’expresident del Govern espanyol José Luís Rodríguez Zapatero. L’expresident ha reconegut que “jo no vaig votar l’Estatut a les urnes, però em costa explicar que un Estatut que van votar els ciutadans sigui retallat pel Tribunal Constitucional”.

En una entrevista al programa ‘Els Matins’, Zapatero ha assegurat que “jo em vaig creure aquell ‘Apoyaré que vaig dir, i ho faig fer, fins on vaig poder” i ha reivindicat el compliment de la sentència del Constitucional. Alhora ha afirmat tenir “admiració per la societat catalana”, i ha valorat que “la sentència de l’Estatut va generar frustració i incomprensió”.

L’expresident socialista espanyol ha dit, responent a la periodista Ariadna Oltra, que “no m’agradaria saber quanta gent vol la independència, perquè això és canviant”, i ha argumentat que “una Constitució democràtica estableix un ordre democràtic per a la unitat i la estabilitat”, i s’ha preguntat si “ara nosaltres canviarem el que fan les grans constitucions del món?”, per respondre ràpidament: “No puc creure en això”.

A més, Zapatero ha assegurat que “no es pot canviar la Constitució per celebrar una consulta, perquè això no passa a cap país democràtic” i ha reivindicat que “Catalunya ha estat vinculada a Espanya durant tota la història”.

"Amb Duran és fàcil arribar a acords"



L’expresident espanyol també ha parlat de l’expresident català Jordi Pujol, qui en nombroses ocasions ha dit que ja no té motius per no ser independentista, i s’ha mostrat sorprès que Pujol “posi en qüestió part de la seva obra de govern". Zapatero també ha explicat que “jo he estat insultat al crit de ‘català!’ com a president del Govern espanyol a Granada” i ha assenyalat que “no hi ha hagut desafecció del Govern espanyol cap a Catalunya”.

L’expresident espanyol ha explicat durant l’entrevista que feia dos anys que no venia a Catalunya, tot i que ha elogiat Barcelona: “M’agrada Barcelona, l’esperit democràtic, de progrés i de modernitat, però no m’agrada que es pensi que els espanyols veuen amb distància Catalunya, perquè els hi ha, però a mi que no em posin en el mateix sac”.

Sobre el líder d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, Zapatero ha opinat que “amb ell és factible arribar a acords, perquè té una actitud d’arribar a acords, i l’experiència fa dir que la política és buscar acords permanents”. D’altra banda, sobre el president català, Artur Mas, l’expresident ha recordat que “té una alternativa complicada, i he dit que mai donaria un consell, però és molt millor que s’assegui a negociar que haver de sortir a un balcó per obtenir molts aplaudiments”, i ha sentenciat: “Els aplaudiments són més efímers que els grans acords”. 


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/12/zapatero_mai_es_tard_per_un_acord_pero_sempre_es_d_hora_per_una_ruptura_97544.php