dilluns, 16 de desembre del 2013

Unes «Drassanes» per construir el vaixell de la república catalana

Presentat un nou espai per "pensar més en les coses importants del procés, que en les urgències"

Demanen una segona volta si cap opció de la consulta supera el 50% més 1 dels vots

 

, Redacció | Actualitzat el 16/12/2013 a les 20:00h



El col·lectiu Drassanes, en la presentació d'aquesta tarda. Foto: QS/ND



Aquest vespre s'ha presentat a l'Ateneu Barcelonès el Col·lectiu Drassanes, una mena "d'enllaç" de diferents moviments socials i polítics per preparar el "procés constituent de la República Catalana Independent". De fet, és un instrument per no deixar només en mans dels partits polítics la construcció d'un nou Estat quan ha estat el moviment social qui l'ha impulsat fins aquí. L'acte ha comptat amb la presència de Soledat Balaguer, Alfredo Bienzobas, Lluís Vila i Carles Castellanos. El Col·lectiu té una triple consigna: referèndum, procés constitutent i república catalana independent.

Aquest moviment, que va encetar la seva singladura al juny, està format per membres de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i d'altres entitats que volen "reflexionar" quin model de república ha de ser la futura Catalunya independent i defensar "pacíficament i democràtica els drets fonamentals dels ciutadans de Catalunya". De fet, es mostren convençuts que hauran de ser els defensors tant de la celebració efectiva del referèndum, dels governants i de les amenaces al procés, així com garantir que el referèndum es guanyi i articular una constitució participada pel poble.

El col·lectiu Drassanes tampoc és cap "nova plataforma", sinó "un espai per guanyar el referèndum, pel desenvolupament d'un procés constituent per proclamar la República Catalana Independent creant un país nou lliure dels ròssecs del passat". En aquest sentit, tampoc renuncien a un procés basat en la "desobediència civil pacífica" per tal de fer valer el dret a l'autodeterminació.

A més, proposen que la nova constitució estipuli "una República amb un model just de democràcia política, econòmica i social". En aquest sentit, el Col·lectiu Drassanes -en referència als tallers on es construïen els vaixells- posa rumb a ser una peça clau de la construcció d'un nou Estat de la mateixa manera a què s'haurà arribat a la consulta: a través del moviment social. "Més enllà que un Parlament i els partits siguin el poder constituent, la gent també hi tenim a dir, com hen dit fins ara hem fet durant tot el procés. Hem de constituir amb la gent un nova república amb nous drets o nous sistemes polítics organitzatius".

Una segona volta

A la vista de la pregunta i la data acordada dijous passat per les forces polítiques autodeterministes, el Col·lectiu Drassanes demanarà que si cap de les dues opcions en la segona pregunta superi el 50% se celebri una segona volta.