divendres, 20 de desembre del 2013

Sala-i-Martín: "Les elèctriques entren al club de Catalunya: Espanya no paga"

20/12/2013

LLUM

L'economista acusa el ministre d'Hisenda de prendre decisions "arbitràries, arrogants i irracionals"


Lluís Goñalons


L'economista Xavier Sala-i-Martín
L'economista Xavier Sala-i-Martín veu paral·lelismes entre la situació que pateixen Catalunya i el mercat de les elèctriques. "L'Estat espanyol et promet que farà una cosa i finalment fa el contrari" i no paga, ha declarat a TV3 en el marc de l'anàlisi sobre la pujada de la llum que preveia ahir el govern espanyol per al gener.

Malgrat que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha aturat avui la pujada de llum que va fixar ahir el govern espanyol, Sala-i-Martín ha carregat contra la mesura impulsada pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. El professor denuncia que el titular d'Hisenda, que fa d'edil de la reducció del dèficit a les arques públiques, va prometre pagar aquest any part dels 30.000 milions d'euros de deute amb les elèctriques i finalment, Montoro se n'ha desdit.

"Si les elèctriques es van coordinar per reduir l'oferta i fer augmentar el preu van cometre un frau que està penalitzat. Ara bé, si no hi ha hagut res d'il·legal, aleshores qui ha de ser castigat és el ministre Montoro. Amb les seves decisions arbitràries, arrogants i irracionals", ha etzibat Sala-i-Martín, qui titlla d'"incompetent" el titular d'Hisenda en un article d'avui al diari 'Ara'.

L'economista anticipa escenaris. Alerta que si no es demostra competència imperfecta al mercat elèctric "pagarem més per la llum, però seguirem devent els 30.000 milions d'euros a les empreses elèctriques. No hi ha res com tenir un ministre incompetent. Cal tenir en compte que el preu de l'electricitat a l'Estat espanyol és dels més alts d'Europa i Espanya deu 30.000 milions d'euros, que equival al cost de consumir 3 anys de llum.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/12/sala-i-martin_les_electriques_entren_al_club_de_catalunya_espanya_tampoc_paga_97739.php