dilluns, 23 de desembre del 2013

Rubio Llorente: "Catalunya no incorreria en cap delicte per fer la consulta"

23/12/2013

DRET A DECIDIR

L'expresident del Consell d'Estat espanyol no creu tampoc que es pugui suspendre l'autonomia


Lluís Bou


L'exvicepresident del TC Francisco Rubio Llorente
L'expresident del Consell d'Estat espanyol Francisco Rubio Llorente considera que Catalunya no incorreria en cap delicte si convoqués una consulta sense el permís de l'Estat, perquè no és persona jurídica. I també resta valor a la possibilitat de revocar o suspendre l'autonomia a Catalunya, com plantegen alguns sectors conservadors. "També hi ha gent partidària de la pena de mort", assegura en una entrevista amb Efe.
Rubio Llorente, que va ser president del Consell d'Estat entre 2004 i 2012, es mostra escèptic davant la celebració d'una consulta el 2014 en sostenir "que no es farà perquè ningú no vol fer-la". Segons la seva opinió, existeixen vies jurídiques per celebrar aquesta consulta "però també és cert que qualsevol d'elles requereix un acord del Govern i de les Corts [espanyoles]". Els dos casos, "poc probables", afegeix.
"Poc afortunada" és per a ell la fórmula de les dues preguntes que recull la consulta ja que, segons el seu
parer, només importa la segona. La primera pregunta és "Vol vostè que Catalunya es converteixi en un Estat?" i, en cas afirmatiu, la segona és "Vol que Catalunya sigui un Estat independent?", segons el pacte assolit pel president de la Generalitat, Artur Mas, amb CDC, UDC, ERC, ICV-EUiA i la CUP.
"La primera qüestió és purament una neciesa perquè no pregunten res, vol vostè o no ser un Estat?, com es pot contestar a aquesta pregunta sinó se sap quin és el seu significat?", assegura el magistrat, que recorda que a Europa cap país no té membres que es diguin Estats.
D'aquesta forma, precisa, "l'única pregunta que té un significat clar és la segona" -referent a la independència- atès que la primera és una qüestió "totalment buida", de manera que a l'hora de valorar un resultat caldria tenir en compte només la segona. "Només es contesta la segona si és sí a la primera, així que només compta la segona", destaca Rubio Llorente, que explica que, encara que "aparentment hi ha dues preguntes, en realitat no n'hi ha més que una".
La seva resposta és més contundent quan se li interroga si el dret a decidir té encaix constitucional. "Evidentment que no, però ni a Espanya, ni al Canadà, ni al Regne Unit, enlloc". "Separar-se només per la voluntat dels catalans?, això no és possible", subratlla.
El jurista, que va ser nomenat magistrat del Tribunal Constitucional el 1980 i vicepresident d'aquest òrgan de 1989 a 1992, afirma que el futur de Catalunya deu estar en mans de tots els espanyols i en aquest sentit acull la proposta federal dels socialistes "com una de les vies de sortida". Amb tot, es mostra prudent a l'hora d'inclinar-se per alternatives a aquesta hipotètica consulta atès que "caldrà esperar a veure què porta Artur Mas al Parlament".
"Pot ser un projecte de llei del Parlament de Catalunya, una proposició de llei, pot presentar una rectificació a la Llei de Referèndum... cal esperar a aquest moment", reflexiona l'expresident del Consell d'Estat.