dijous, 19 de desembre del 2013

L'Idescat, el cens per a la consulta

El registre de l'Institut d'Estadística de Catalunya i un de nou per catalans a l'estranger, la base de dades


, Redacció | Actualitzat el 19/12/2013 a les 09:54h


Un dels problemes logístics de la consulta és, sens dubte, la construcció d'un cens que estigui sota el domini de la Generalitat. Una problema que es podria solucionar atès al pacte que han arribat CiU, ERC i ICV-EUiA: utilitzar el registre de població de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat) per poder celebrar la consulta així com la creació d'un nou registre perquè s'hi inscriguin els catalans que viuen a l'estranger.
Segons ha informat RAC1 aquest matí, el pacte s'emmarca en la llei de consultes que actualment es negocia al Parlament i que es podria tancar a la volta de dos mesos. L'acord però deixa en terra de ningú els catalans que estiguin empadronats a la resta de l'estat. 
Amb aquesta fórmula se salva el mur que suposa la negativa de l'Estat a deixar el cens electoral, reservat per a eleccions i referèndum. Així mateix, també esquiven la suposada resistència que bastiran contra la consulta ajuntaments importants a mans del PSC i el PP.

Idescat, base de dades

La base de dades d'Idescat està contínuament informatitzada però sotmesa al control de la llei de Protecció de dades. L'univers de catalans cridats a votar inclourà els majors de 16 anys i els estrangers que faci un cert temps que estan empadronats aquí. 
Pel que fa als 150 mil catalans que viuen a l'estranger, el Consell Assessor per la Transició Nacional ja va avisar la Generalitat que prevegi un possible boicot de les ambaixades espanyoles i de Correus a la consulta. Per això es farà un registre de participants, perquè els catalans que viuen a fora però que consta l'últim veïnatge administratiu a Catalunya s'hi apuntin i se'ls cridi a votar.