dijous, 28 de novembre del 2013

Hollande evita pronunciar-se sobre una Catalunya independent

28/11/2013

DRET A DECIDIR

Rajoy adverteix d'aventures independentistes "en solitari i futur incert"


Nerea Rodríguez



François Hollande i Mariano Rajoy en roda de premsa a La Moncloa


François Hollande i Mariano Rajoy a la Moncloa
El president francès, François Hollande, va ser preguntat ahir per si vetaria una entrada de Catalunya a la Unió Europea si declarés la seva independència. Hollande no va voler donar una resposta afirmativa o negativa i només va dir: "És un tema intern d'Espanya i és competència de la seva sobirania exclusivament i no tinc res més que comentar sobre aquesta qüestió”.

Així es va pronunciar el president francès en una roda de premsa al palau de la Moncloa al costat del seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy, al final de la XXIII cimera hispano-francesa. Rajoy va advertir, davant els passos que es donen per a la independència d'Escòcia, de les "aventures en solitari de futur molt incert en les quals el punt de partida potser pot semblar clar, però el punt d'arribada és desconegut".

El president espanyol també va ser preguntat per aquest assumpte en la conferència de premsa. Tot i que no es va referir explícitament en cap moment a Catalunya, sí que va fer nombroses referències als processos independentistes en general a tota la Unió Europea. Preguntat pel cas escocès, Rajoy va assenyalar, després d'expressar el seu respecte a totes les decisions que adoptin els britànics, que en relació amb aquest assumpte o qualsevol altre similar té "molt clar" que una regió que obtingués la independència d'un Estat membre de la UE quedaria fora de la Unió.

"Això és bo que ho sàpiguen els escocesos i la resta de ciutadans europeus", va subratllar Rajoy, qui va recordar que, fa dos dies, el portaveu comunitari de la UE va recalcar que els tractats de la UE s'apliquen única i exclusivament als estats membres que els han acordat i ratificat. Cosa que ha dit que “té moltes conseqüències, tant econòmiques, com de moneda, de mercat, d'immigració i de fronteres”.

Rajoy va afegir que recuperar la pertinença o l'adhesió a la UE no és senzill, perquè ha de sol·licitar l'entrada i aquesta ha de ser acceptada per unanimitat dels socis comunitaris. "Aquesta és la llei, i la llei entre països europeus s'aplica", va insistir el president del Govern espanyol. El cap de l'Executiu va voler subratllar que “els temps actuals demanden països forts i la unitat no és contrària a l'autonomia, sinó garantia de fortalesa en un món cada vegada més complex i globalitzat”.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/11/hollande_evita_pronunciar-se_sobre_una_catalunya_independent_97296.php