dimarts, 19 de novembre del 2013

EUiA: Cal constituir una República Catalana, sí o no?

Aquesta és la proposta del coordinador general d’EUiA Joan Josep Nuet ha fet en nom del seu partit, malgrat tot diu que la pregunta ha de sortir de la negociació política


Cal constituir una República Catalana, sí o no? El coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, ha apostat aquest dilluns per tal que sigui aquesta la pregunta que se sotmeti a consulta entre els i les catalanes. Ara bé, Nuet, ha recordat que la pregunta haurà de sortir de la negociació entre les forces polítiques. Per això, ha animat la resta de formacions que defensen el dret a decidir a fer, com ell, un pas endavant i proposar una pregunta, i a encetar la negociació de la qual ha de sorgir una proposta definitiva.  

Com diu Nuet, és hora que els partits facin pública la seva proposta inicial, ara toca CDC, UDC i ICV

En aquest sentit, el coordinador d’EUiA ha ofert la pregunta sobre la constitució d’una República Catalana “com a punt de trobada de federalistes i independentistes”. Nuet també ha demanat al PSC que no abandoni la defensa del dret a decidir, una postura que “de facto el porta a coincidir amb el discurs del PP”. Enlloc d’això, Nuet ha animat els socialistes a seguir l’exemple d’EUiA i d’ICV, que van acordar amb IU un document en defensa del dret a decidir, i fer el mateix amb el PSOE.

 República Catalana independent o federada amb Espanya

“La República Catalana és un punt de trobada entre federalistes i independentistes, i per tant l’estem oferint com a punt de trobada per poder fer una pregunta inclusiva i guanyar amb el 80%” la consulta, ha exposat Nuet. El coordinador general ha insistit en què cal buscar una pregunta inclusiva capaç d’unir independentistes i federalistes per tal que l’opció de canviar l’estatus polític de Catalunya guanyi en la consulta per una majoria àmplia, que superi de llarg el 50%.

 Disposat acceptar una pregunta de sí o no a la independència

“Si a mi, com a coordinador general, em pregunten quina és la pregunta que més m’agrada, si haig de respondre en nom d’EUiA, diria que la millor pregunta és ‘República Catalana?’”, ha dit Nuet. Ara bé, Nuet ha admès que aquesta és una proposta oberta a la negociació amb la resta de forces: “El que sí que estem disposats és a acordar la pregunta”, ha dit.