divendres, 29 de novembre del 2013

Culla carrega contra els "historiadors del tricorni"

29/11/2013

HISTORIA

El professor critica que sempre s’acusi de “parcialitat nacionalista” els professionals catalans, quan tota la història conviu amb “subjectivismes i ideologies”


Lluís Goñalons


L'historiador català Joan B. Culla
L’historiador Joan B. Culla ha criticat la facilitat amb la que molts col·legues espanyols s’afanyen a intercanviar textos a propòsit del procés sobiranista a Catalunya tot i no ser la seva especialitat.

A més, critica en un article a 'El País' que sempre s’acusi de la “parcialitat nacionalista” dels historiadors catalans, quan tota la història conviu amb “subjectivismes i ideologies”. Tant la catalana, com l’espanyola, “la del tricorni”.

"No hi ha cap país del món on la historiografia sigui aliena al 'punt de vista nacional'. I Espanya menys que cap. (...) Els que mai li han rebatut a Rajoy aquesta bestiesa que Espanya és 'la nació més antiga d'Europa', no poden titllar a cap col·lega de 'nacionalista' pel sol fet que tingui com a marc d'anàlisi una nació sense Estat (...) Els que creguin que exagero no tenen més de recordar l'absolució del franquisme que es fa en certs articles del magne i caríssim Diccionari Biogràfic Espanyol promogut per la Reial Acadèmia de la Història", ha justificat Culla en un article.

"Sigui vostè catedràtic emèrit per això"

Culla s'ha servit d'una mostra representativa publicada per l'historiador d'Economia espanyol Gabriel Tortella per justificar la seva tesi: "La bastida argumental del seu article era de xerrameca de barra de bar, basat en unes ‘conjectures’, la ‘lectura de la premsa’ -m'imagino quina- i ‘algunes converses’ Sigui vostè catedràtic emèrit per això”, ha carregat l’historiador sobre els atacs que va llançar Tortella a l’octubre al procés català. Les seves tesis van rebre el suport de col·legues espanyols.

Culla critica que el catedràtic arribava a conclusions com que “el problema de Catalunya rau en una gelosia violenta per no ser el centre d'Espanya i perquè l'idioma català tingui un relleu insignificant comparat amb el castellà".


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/11/culla_carrega_contra_els_historiadors_del_tricorni_97323.php