divendres, 22 de novembre del 2013

Acord final dels partits pel dret a decidir: aposta per la via escocesa

21/11/2013

DRET A DECIDIR

CiU, ERC, ICV i la CUP reclamaran a l’Estat el traspàs de competències per convocar un referèndum a través de l’article 150.2 de la Constitució


Albert Ribas


Els partits favorables al dret a decidir- CiU, ERC, ICV i la CUP- ja han pactat reclamar a l’Estat el traspàs de competències per convocar un referèndum a través de l’article 150.2 de la Constitució, segons l'esborrany filtrat avui per TV3. La intenció d’aquests partits és que el text definitiu es pugui aprovar al Parlament el proper 4 de desembre.

En l’esborrany es pot apreciar com l’estratègia de les quatre formacions és l’aposta per la via escocesa. És a dir, aconseguir que l’Estat central traspassi la competència per tal que el Govern de la Generalitat pugui fer efectiva la convocatòria del referèndum. El text ho explicita de la següent forma: “Es delega a la Generalitat de Catalunya la competència per autoritzar, convocar i celebrar un referèndum consultiu perquè els catalans i catalanes es pronunciïn sobre el futur polític col•lectiu de Catalunya a partir dels termes que s’acordin amb l’Estat”.


Joan Herrera (ICV), Artur Mas (CiU) i Oriol Junqueras (ERC)



Abans que acabi el 2014


El text deixa clar que “la consulta s’ha de convocar i celebrar abans de finalitzi l’any 2014, sense que coincideixi amb períodes electorals, ni amb una data d’alt contingut simbolicopolític”. Això obligaria a fer la consulta el darrer trimestre de l’any, ja que tal com va recordar la vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, no es podrà fer abans del mes d’octubre per qüestions logístiques.

L’escrit es refereix en tot moment a un referèndum consultiu
, com fixa la Constitució. Però políticament tots els referèndums són a la pràctica vinculants. Per tant, en cas de victòria del ‘Sí’, el resultat “obliga l’Estat i la Generalitat a negociar de forma lleial i sense dilacions el procés a seguir per convertir en realitat jurídica la voluntat del poble”.


David Fernàndez, diputat de la CUP


 http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/11/l_estrategia_dels_partits_pel_dret_a_decidir_aposta_per_la_via_escocesa_97172.php