divendres, 22 de novembre del 2013

Pedro Solbes no descarta la viabilitat d’una Catalunya independent

22/11/2013

INDEPENDÈNCIA

"Depèn" és la resposta del capitost econòmic del govern de Zapatero a la probabilitat de subsistència d'un Estat català


Lluís Goñalons


L'exministre d'Economia socialista, Pedro Solbes
“Seria viable una Catalunya independent econòmicament?” ha estat la pregunta del periodista de 'Rac1', Jofre Llombart, que ha provocat la resposta de Pedro Solbes, exministre d’Economia: “Depèn”. La resposta contrasta amb la repetida negativa articulada per part d'alguns representants dels dos grans partits polítics espanyols. Tant del PSOE, com del PP.

Solbes, el capitost econòmic del govern de Zapatero, completa la resposta disseccionant la seva explicació en tres flancs. Des d’una perspectiva política, Solbes reconeix la nacionalitat catalana, però advoca en favor de la “unitat”, i argumenta en contra la dispersió dins Europa.

Des del costat jurídic, el que va ser ministre d’Economia veu que la solució a la relació entre Catalunya i l’Estat espanyol ha de passar pel “diàleg” i ha emplaçat a “corregir” la Carta Magna si s’escaigués.

I per últim, i des d’una perspectiva econòmica, ha dit que Catalunya quedaria fóra la Unió Europea, i per tant, no disposaria de l’euro. Tot i això ha deixat la porta oberta a què finalment pogués entrar-hi.

El valencià i el català

L’exministre socialista va néixer a Alacant el 1942. Preguntat sobre la similitud del valencià i el català, Solbes ha admès que l’origen d’ambdues llengües és convergent: “Són el mateix”, ha reblat.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/11/solbes_no_descarta_la_viabilitat_economica_d_una_catalunya_independent_97181.php