dimarts, 22 d’octubre del 2013

Una nova veu contradiu Durao Barroso

22/10/2013

Independència

David Edward, expert en dret comunitari, assegura que no es pot assegurar que automàticament un nou Estat sortiria de la UE


Mar Sabé

El catedràtic David Edward
Una nova veu des d’Europa desmunta la teoria del president de la Comissió Europea José Manuel Durao Barroso: que un possible estat independent sortiria immediatament de la Unió Europea (UE) i hauria de tornar-ne a demanar l’ingrés.

En aquest cas, es tracta de l'expert en dret comunitari David Edward que ha publicat un article en el Fordham International Law Journal titulat "El dret de la UE i la separació d’estats membres". En aquest article, Edward estudia els casos d’Escòcia, Flandes i Catalunya, -diferencia el cas català de la resta pel no a la negociació per part de l’Estat espanyol- i argumenta que no es pot preveure cap automatisme, ni de sortida ni de permanència garantida del nou estat dins de la UE.

El també catedràtic emèrit de la Universitat d'Edimburg argumenta que la solució passa per una negociació sobre què succceirà amb el nou Estat i també amb el que l’integrava, i que aquesta negociació s'ha de fer preferiblement abans d’arribar a la independència.

Edward assegura que "el procés mai és immediat": segons ell, el Tractat de Lisboa requereix un temps negociador perquè la retirada de la UE implica un entramat de relacions (des de pressupostàries fins a de relacions personals i comercials) molt complex. El catedràtic recorda que els ciutadans de l’Estat sortint han adquirit drets de ciutadania i lliure moviment de béns, persones, serveis o capital amb la resta de la UE.

L’expert en dret comunitari considera que els redactors dels tractats no han previst què passaria en una possible secessió i per tant, tot passa per una negociació sobre la base del dret comunitari.

El catedràtic, que es declara "unionista moderat", també al·lega que si una majoria vota a favor de la independència d’un país "és difícil veure per què aquests valors fonamentals no haurien de ser respectats", i també subratlla que seria una gran contradicció que la UE obri les portes a petites nacions del centre i de l’est del continent i les tanqui de cop a "aquells que es consideren nacions sense Estat a l’Europa occidental".

David Edward va ser jutge del Tribunal Europeu de Primera Instància entre el 1989 i el 1992, i del Tribunal Europeu de Justícia entre el 1992 i el 2004. És escocès i especifica que serà dels que serà citat a les urnes el proper 2014 per decidir si vol a no la independència de la seva regió. Ell afirma que creu en el Regne Unit com a únic Estat però entén les opinions d’aquells que prefereixen un nou Estat escocès. 

http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/10/una_nova_veu_contradiu_barroso_96618.php