dimecres, 3 de desembre del 2025

El biolaboratori situat en el focus de pesta porcina de Collserola acull des de fa dos anys una recerca que inclou experiments amb soques del virus i porcs vius

 

 


 

 

03/12/2025

Aquest dimarts, el nombre de casos confirmats de Pesta Porcina Africana (PPA) en senglars a l’àrea de Collserola augmentava fins a un total de nou, tots localitzats dins el terme municipal de Cerdanyola del Vallès. Es tracta d’animals trobats morts al bosc, i que han estat confirmats pel laboratori de referència del Ministeri d’Agricultura espanyol a Algete (Madrid).

Enfront de la teoria de l’entrepà d’embotit com a origen del brot, suggerida per autoritats i difosa pels mitjans convencionals, les darreres hores les xarxes socials s’han omplert de referències a la sospitosa proximitat a l’àrea afectada del Centre de Recerca en Sanitat Animal (CReSA), integrat a l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), situat al Campus de la UAB al barri de Bellaterra, a la mateixa Cerdanyola del Vallès.

A més a més, des de fa dos anys aquesta entitat manté actiu un projecte d’investigació basada en l’ús confinat d’una variant del virus de la PPA modificada genèticament amb la finalitat d’avançar cap a una solució vacunal. Tal com es recull a la pàgina web de l’IRTA, la recerca s’inicià a finals de 2023 i s’allargarà fins l’agost de 2026.

 


 D’acord amb la informació preceptiva lliurada pels responsables de la recerca a la Comisión Nacional de Bioseguridad, adscrita al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del govern espanyol, l’objectiu és perfeccionar un prototip de vacuna a partir d’un virus viu atenuat, una soca modificada perquè sigui menys virulenta que el patogen original.

Tenint en compte que la finalitat és comprovar el funcionament i l’eficàcia protectora de la vacuna, es requereix aplicar-la en animals reals, en aquest cas porcs, als quals s’infecta deliberadament amb la soca parental (no atenuada) del virus de la PPA. En la notificació del projecte al Ministeri, s’informa que

aquest projecte desenvolupat a l’IRTA-CReSA de Bellaterra inclou l’experimentació amb vint-i-quatre porcs, que rebran el virus modificat per via intranasal. 

Durant tot el procés, els animals són monitorats constantment. Se’ls pren sang, saliva o mostres nasals periòdicament, i les dades obtingudes es comparen per entendre com evoluciona la infecció i quina protecció genera la vacuna. Aquest tipus d’estudis no es poden fer in vitro ni amb models alternatius, i per tant la utilització d’animals infectats és necessària per obtenir resultats robustos.

 


 

Malgrat que la PPA no presenta cap risc per a la salut humana, és un virus altament perillós per a qualsevol explotació porcina. Si escapés de les instal·lacions, encara que fos en quantitats molt petites, podria infectar porcs o senglars de l’entorn i generar un brot amb conseqüències molt greus. El fet que els casos detectats recentment a Collserola s’hagin concentrat en senglars demostra com pot circular de ràpid el virus en fauna salvatge quan té l’oportunitat d’entrar-hi.

La investigació té lloc dins d’instal·lacions del tipus NBS3, que inclouen barreres robustes tant físiques com biològiques: filtres HEPA d’alta eficàcia, sistemes de pressió negativa, accessos hermètics i protocols estrictes de canvi de roba, ús d’EPI, neteja exhaustiva. Els residus, líquids i sòlids, se sotmeten a tractaments químics o tèrmics d’elevada potència per tal de destruir-los o desactivar-los.

Tanmateix, l’experiència indica que el risc mai no és zero. De fet, n’hi ha prou amb un simple error humà, un mal funcionament puntual de les mesures o una mala praxi en la manipulació podria afavorir una fuita accidental. Encara que la probabilitat sigui molt baixa, la possibilitat existeix, i l’impacte podria ser catastròfic per a la salut animal i, en el cas de Catalunya, també per al sector porcí, de gran pes dins l’economia del país.

Així, si bé es tracta d’un dels nivells de bioseguretat més exigents que existeixen, en el cas que es produís una fuita accidental, encara que fos en quantitats molt petites, podria infectar porcs o senglars de l’exterior, generant un brot amb conseqüències molt greus i, cal dir-ho, equivalents a les que afecten en aquests moments l’entorn més proper al biolaboratoris de Cerdanyola del Vallès.

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://lalternatiu.cat/2025/12/03/el-biolaboratori-situat-en-el-focus-de-pesta-porcina-de-collserola-acull-des-de-fa-dos-anys-una-recerca-que-inclou-experiments-amb-soques-del-virus-i-porcs-vius/