dilluns, 21 d’octubre del 2013

El govern creu que Exteriors no ha donat una resposta definitiva a la participació de Mas al Fòrum euromediterrani

El conseller de la presidència, Francesc Homs, i el ministre d'Exteriors, José Manuel García Margallo, parlen per telèfon d'aquesta qüestió

El govern espanyol comunica a Mas que està convidat a acompanyar a Rajoy a la inauguració de la cimera mediterrània però sense intervenir

CiU consideraria “un veto” que el president de la Generalitat no es pogués adreçar als assistents


21/10/13 21:48 - Madrid -

El govern creu que el ministeri d'Afers Exteriors no ha donat una versió definitiva ni oficial sobre la petició perquè el president de la Generalitat, Artur Mas, intervingui al Fòrum Econòmic del Mediterrani Occidental, que començarà el proper dimecres a Barcelona.
Els presidents del govern espanyol, Mariano Rajoy, i de la Generalitat, Artur Mas, el passat gener durant la inauguració del TAV Barcelona-Girona-Figueres Foto: REUTERS.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha mantingut aquest dilluns a la tarda una conversa telefònica amb el ministre d'afers exteriors, José Manuel Garcia-Margallo, per abordar la polèmica sobre el paper de Mas en aquest acte, després que dijous passat plantés Sáenz de Santamaria en un sopar organitzat per Foment del Treball. Tot i la conversa, fonts del Govern han assegurat a l'ACN que no han rebut una resposta definitiva del titular d'Exteriors.

Fonts properes a aquest departament han assenyalat que durant la conversa, el ministre ha defensat que correspon a Protocol de la Presidència del govern estatal l'organització d'aquest esdeveniment. Segons Exteriors, Mas no ha d'intervenir a la trobada euromediterrània perquè es tracta d'una reunió d'estats i per això se li ha enviat una invitació únicament perquè acompanyi el president del govern a la inauguració.

El govern espanyol ha insistit a través dels serveis de Protocol de La Moncloa que ha enviat al president de la Generalitat, Artur Mas, una invitació perquè acompanyi Mariano Rajoy a la inauguració del Fòrum Econòmic del Mediterrani Occidental, encara que no podrà intervenir a l'acte.

 Fonts de la Presidència espanyola han indicat a Europa Press que encara estan a l'espera d'una resposta del govern.

“Veto absurd”
El secretari general de CiU i portaveu de la federació a Madrid, Josep Antoni Duran i Lleida, s'ha mostrat molt sorprès per les reticències del govern espanyol a permetre la intervenció d'Artur Mas en la reunió de ministres d'exteriors de països mediterranis. Per Duran, seria un “veto absurd sense cap mena d'explicació” que l'executiu del PP no permetés la salutació de benvinguda als assistents que vol fer el president de la Generalitat. El líder democratacristià ha instat el govern espanyol a “no treure les coses de context” i permetre la intervenció. En aquest sentit, ha puntualitzat que Mas no té la intenció de pronunciar la conferència inaugural, perquè ja sap que l'ha de fer el cap de l'executiu espanyol, sinó fer una salutació i donar la benvinguda als participants en la cimera durant tres o quatre minuts. Un fet que, segons ha opinat, està “dintre de la normalitat”.

El dirigent de CiU ha recordat que a la cimera mediterrània celebrada a Barcelona el 1995 el president català va tenir un paper destacat i ha remarcat que l'edifici de la Unió per la Mediterrània, on se celebrarà la trobada, ocupa un palau que és propietat de la Generalitat.
Darrera actualització ( Dilluns, 21 d'octubre del 2013 22:28 ) 

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/3-politica/17-politica/687418-el-govern-espanyol-comunica-a-mas-que-esta-convidat-a-acompanyar-a-rajoy-al-forum-mediterrani-pero-sense-intervenir.html?piwik_campaign=twitter&piwik_kwd=nacional&utm_source=twitter&utm_medium=nacional&utm_campaign=autor&f=El+Punt+Avui