dilluns, 30 de setembre del 2013

Mas a Brussel·les: "Volem ser tractats com els escocesos: que ens deixin votar"

30/09/2013

Dret a decidir

El president de la Generalitat replica Rajoy: "En democràcia el gest de grandesa més gran és escoltar a la gent i deixar-la votar"

 

Nerea Rodríguez


Artur Mas i el comissari d’Ocupació, Afers Socials i Inclusió, László Andor
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha reclamat avui des de Brussel·les que “als catalans ens agradaria ser tractats igual que els escocesos, en el sentit de poder votar, independentment del resultat del referèndum escocès”, en referència a la convocatòria d’una consulta on Catalunya pugui decidir el seu futur.

En roda de premsa, Mas ha explicat que la visita d’avui a Brussel·les està inclosa en una “línia de normalitat, per tractar temes del dia a dia”, tot i que ha reconegut que “desperten expectatives com si fossin visites molt especials”. Preguntat pels periodistes sobre si també parlarà als dirigents europeus del procés polític català, el president ha explicat que “si se’m pregunta responc, sinó se’m pregunta no parlo” i ha afegit: “Quan hem de fer arribar missatges sobre el procés polític ja ho fem, però d’altres maneres, no a través de trobades públiques”.

Tot i les declaracions de diferents dirigents europeus i del Govern espanyol afirmant que una Catalunya independent sortiria de la UE, Mas ha deixat molt clar que “la UE no s’ha trobat mai amb un cas així, no hi ha precedents, per tant no té estudiat com farà això”, i ha insistit: “No ha passat mai que un país que està a la UE i que compleix tot i que els seus ciutadans tenen dret de ciutadania europea, vulgui tenir un estatus polític diferent, sense sortir de la UE”.

És per aquest motiu que el president català ha demanat a Europa estudiar el que està passant a Catalunya: “No hi ha gaires moviments democràtics i pacífics que despertin la càrrega de transversalitat i d’il·lusió com el procés sobiranista català”.

"El gest de grandesa més gran és escoltar a la gent i deixar-la votar"


Mas ha respost també al president de l’Executiu espanyol, Mariano Rajoy, qui avui li ha demanat “gestos de grandesa”, i l’ha replicat: “En democràcia el gest de grandesa més gran és escoltar bé a la gent i deixar-la votar”. “No li estem demanant que accepti la independència de Catalunya, li estem demanant que ens deixi votar, i se’ns reconegui el dret a decidir per nosaltres mateixos”, ha recalcat.

El president de l’Executiu català ha explicat però que “estic fent tot el possible per tenir un diàleg obert amb Rajoy, però és difícil que surti algun fruit concret d’aquest diàleg”, i ha vaticinat que “la relació entre Catalunya i l’Estat ha arribat un punt en que no es podrà resoldre si no hi ha una consulta”. Alhora ha volgut deixar molt clar que “no és un tema de diners. Això no s’arregla dient que s’arreglarà alguna cosa en l’àmbit econòmic”. “La solució només és la consulta”, ha sentenciat.

Mas ja s’ha reunit amb el comissari d’Ocupació, Afers Socials i Inclusió, László Andor. I posteriorment es reunirà amb el vicepresident de la CE, Olli Rehn, reunió a la qual s’incorporarà el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell. Finalment, Mas mantindrà una trobada amb el també vicepresident i comissari responsable de Relacions Interinstitucionals i Admininstració, Marcos Sefkovic.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2013/09/mas_a_brussel_les_volem_ser_tractats_com_els_escocesos_que_ens_deixin_votar_96232.php