divendres, 27 de febrer del 2015

Bloomberg: "Rebel·lió fiscal a Catalunya per fugir d’Espanya"

27/02/2015

L'agència de notícies econòmica dels EUA creu que la sobirania fiscal és "l'últim pas de la campanya per crear un nou Estat independent".


Nerea Rodríguez



Article a 'Bloomberg'


'Bloomberg', la gran agència de notícies econòmica dels EUA, ha publicat avui un article sobre les estructures d’Estat que està impulsant el govern català i, concretament, sobre la hisenda catalana. Per això es fa ressò d’algunes iniciatives que criden els catalans a pagar els impostos a la Generalitat, i no a l’Estat espanyol. Així, considera ‘Bloomberg’ que aquesta “rebel·lió fiscal a Catalunya” és “l'últim pas de la campanya per crear un nou Estat independent a Europa”. Segons el text, “després de mantenir el braç estès durant gairebé tres anys mentre empenyia una solució negociada amb l'Estat espanyol, Mas es desplaça a una posició més agressiva”.

Explica l’agència de notícies econòmica dels EUA que “això suposaria potencialment negar més de 8 bilions d'euros a l'Estat espanyol, que està legalment autoritzat a cobrar impostos directament a Catalunya”, i explica que Catalunya transfereix els impostos a Espanya, però que “si la disputa sobre la sobirania catalana es torna desagradable, el govern regional pot llavors retenir els ingressos que s'han d'enviar a Espanya, sense exposar als contribuents a represàlies legals o financeres del govern central”.


Alhora, Bloomberg té clar que “els plans de Mas de ‘desconnexió’ de Catalunya de l'Estat espanyol plantegen el major desafiament a la integritat territorial de la nació des de la guerra civil a la dècada de 1930”, perquè “els ingressos del govern augmenten a partir dels 7,5 milions de catalans que representen al voltant del 20 per cent de l'economia espanyola, i són fonamentals per a la capacitat de l'Estat per finançar les escoles i hospitals, pagar les pensions i el servei del seu deute”.

L’article es fa ressò del fet que “quan s'acosta el vot decisiu, Mas està augmentant la plantilla en l'agència tributària regional en un 50 per cent aquest any, afegint 170 funcionaris, i el seu pressupost creixerà un 25 per cent. Al novembre, l'agència va crear un centre per rebre els pagaments dels catalans a través del seu lloc web. El Govern regional també està creant el seu propi banc, que podria gestionar els comptes fiscals i podria ser menys susceptible que un prestador comercial a la pressió del govern central a lliurar els ingressos fiscals”.


Enllaç noticia :

http://www.elsingular.cat/cat/notices/2015/02/bloomberg_rebel_lio_fiscal_a_catalunya_per_fugir_d_espanya_106726.php