dilluns, 22 d’abril del 2024

L’economia de Barcelona creix prop de tres punts gràcies als serveis

 

ECONOMIA

 

 

El terciari i la indústria lideren una expansió del PIB durant el 2023 que supera les mitjanes tant espanyola com catalana

 

 

 

Una imatge d'arxiu de Barcelona / Europa Press

 

 


Alberto Prieto

L’economia barcelonina ha experimentat una important expansió durant el 2023, superior a la del seu entorn. Segons les xifres publicades pel Departament d’Anàlisi de l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament de Barcelona, el producte interior brut de la ciutat hauria crescut el darrer any un 2,8%. L’alça de l’activitat econòmica de l’activitat del país respon principalment, segons l’Oficina, a una millora en el sector serveix, que ha acumulat bona part de la nova economia a la ciutat. En concret, el terciari barceloní hauria escalat un 3,3% en termes interanuals. També la indústria ha funcionat especialment bé, amb un increment del valor afegit brut del 2,1% any a any. Només la construcció, afectada els darrers anys pel mal entorn monetari, ha crescut per sota de l’1%, amb nou dècimes més que el 2022.

Amb aquesta xifra econòmica, Barcelona supera amplament la mitjana de l’Estat, que es queda en el 2,5%; i també la catalana, lleugerament més elevada, en el 2,6%. Per branques econòmiques, el sector serveis ha recuperat progressivament les xifres anteriors a la pandèmia, després del fort batzac que va suposar el 2020 per al terciari. En una tendència que confirma el gradual retorn la normalitat de l’encara considerat “motor” del creixement de la regió metropolitana, l’expansió ha estat cada trimestre més

lenta. Mentre que entre el gener i el març l’alça va arribar al 5,8%, a tancament de l’any aquesta s’ha quedat en el 2,1%. Els més de tres punts de millora econòmica barcelonins superen, de nou, tant les dades catalanes com les espanyoles -un 3,1 i un 3,2% respectivament-, amb una composició anual descendent similar a de la capital. 

 

Imatge d'arxiu d'una de les terminals de contenidors del Port de Barcelona / Generalitat de Catalunya
Imatge d’arxiu d’una de les terminals de contenidors del Port de Barcelona / Generalitat de Catalunya


Economia productiva

La indústria barcelonina, en la línia de les expectatives a mitjà termini del Govern i les principals associacions econòmiques i empresarials del país, mostra durant el 2023 una clara recuperació després del forat creat després de la pandèmia. El 2022, de fet, el secundari barceloní va experimentar un important retrocés en la seva activitat. Val a dir que, a diferència del sector serveis, la branca industrial creix a Barcelona molt per sota de la mitjana catalana, que escala un 3,8% durant el passat any. Sí que supera amplament les xifres del conjunt de l’Estat, que es queden en un pobre 2,1%. Pel que fa a la construcció, el curs deixa una “clara davallada” a totes les escales territorials. Després d’un primer trimestre alcista, amb un 4,3% més d’activitat que un any abans, la segona meitat de l’any acumula períodes de contracció, que acumula un punt entre el juny i el desembre. Amb tot, Barcelona se sosté com el clar motor del país i una de les regions més dinàmiques del sud d’Europa; si bé ho fa especialment en els serveis a les persones, i no tant en la producció. 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://elmon.cat/moneconomia/macroeconomia/economia-barcelona-creix-prop-tres-punts-gracies-serveis-62470/