dimecres, 25 de setembre del 2024

El govern espanyol accepta de desclassificar documents del CNI sobre el 17-A

 

 

PAÍS - PRINCIPAT

 

 

El PSOE accepta el pla de treball de Junts, que s'haurà d'aprovar demà, la setmana en què s'ha reactivat la comissió d'investigació al congrés espanyol

 

 

 


 

 


 

Josep Casulleras Nualart

25.09.2024

Actualització 25.09.2024 - 11:47 h

 

 

 

El govern espanyol ha acceptat finalment de desclassificar documents del CNI sobre els atemptats gihadistes del 17-A a Barcelona i a Cambrils que van causar quinze morts i cent cinquanta ferits. El PSOE s’ha avingut a modificar el pla de treball de la comissió d’investigació dels atemptats, que s’ha reactivat aquesta setmana i que era una condició que Junts va posar per a investir Pedro Sánchez president. Ara, just quan creix el neguit al govern espanyol per a poder aprovar el pressupost de l’any vinent perquè constata que no té garantit el suport de Junts, els socialistes espanyols s’han avingut a assumir el pla de treball de Junts en aquesta comissió, que inclou la desclassificació dels documents, segons que han confirmat a VilaWeb fonts del partit català. 

Demà hi haurà una reunió en què, previsiblement, s’aprovarà aquest pla de treball. I una de les qüestions que el grup parlamentari que encapçala Míriam Nogueras vol escatir en la comissió d’investigació és la relació entre

els serveis secrets espanyols i l’ex-imam de Ripoll i Abdelbaki es-Satti, el cervell del grup que va cometre aquells atemptats.

Aquesta és una de les preguntes que es fa una de les acusacions en el judici pels atemptats, que es va fer a l’Audiència espanyola, i que han dut a terme els advocats Agustí Carles i Jaume Alonso-Cuevillas en nom de Javier Martínez, el pare del nen de tres anys de Rubí mort a la Rambla. Però no ha aconseguit de respondre-la: tant l’Audiència com el Tribunal Suprem s’han negat a investigar la relació entre el CNI i Es-Satti, que en va ser confident; i tampoc no han acceptat les peticions de reobrir la causa per aclarir si, efectivament, l’ex-imam de Ripoll va morir en l’explosió d’Alcanar.

De fet, la impossibilitat d’impulsar aquesta investigació i la indefensió que li ha causat ha fet que aquesta víctima del 17-A hagi presentat recentment una demanda al Tribunal Europeu dels Drets Humans.

 

 

 

ENLLAÇ ARTICLE :

https://www.vilaweb.cat/noticies/govern-espanyol-accepta-de-desclassificar-documents-del-cni-sobre-el-17-a/