dilluns, 26 de febrer del 2024

Navalni va morir dies abans d'un intercanvi per un txetxè condemnat per assassinat a Alemanya

 

 

RÚSSIA

 

 

El líder opositor rus, Aleksei Navalni, va morir a la presó dies abans del seu canvi pel txetxè Vadim Kràsikov 

 

 

Foto: Europa Press
Barcelona. Dilluns, 26 de febrer de 2024. 12:38
Actualitzat: Dilluns, 26 de febrer de 2024. 13:23
Temps de lectura :2 minuts

 

 






El líder opositor rus, Aleksei Navalni, va morir a la presó dies abans del seu canvi pel txetxè Vadim Kràsikov, condemnat a Alemanya per l'assassinat d'un ciutadà georgià, segons ha informat aquest dilluns l'equip del polític i recull Efe. "Navalni hauria d'haver estat posat en llibertat al cap de pocs dies, ja que nosaltres vam aconseguir un intercanvi", va assegurar María Pévtxikh, estreta col·laboradora de Navalni, a Telegram.

 

 




Pévtxikh ha explicat que, a principis de febrer, el president rus, Vladímir Putin, va rebre la proposta de bescanviar el seu enemic número u i dos ciutadans nord-americans més per Kràsikov, que va assassinar l'agost del 2019 a Berlín el georgià Zelimjan Jangoshvili. "Jo vaig rebre la confirmació que les negociacions estaven en marxa i es trobaven a la seva fase final la tarda del 15 de febrer", és a dir, un dia abans de l'"assassinat" de l'opositor, ha subratllat.

En aquest sentit, han destacat que els ajudants de Navalni van dedicar

dos anys a preparar l'intercanvi i han acusat durant aquest temps els funcionaris nord-americans i alemanys de mostrar escassa voluntat política. "¿Per què a Navalni l'han matat ara? A Putin li van deixar ben clar que l'única manera de tenir Kràsikov era un intercanvi per Navalni. 'Ah, sí?', ha pensat Putin. No accepto un Navalni en llibertat. I si estan disposats a bescanviar Kràsikov, llavors cal alliberar-se de l'objecte de bescanvi", ha destacat.

Pévtxikh considera que la decisió de Putin de torpedinar el canvi és "irracional" i "el comportament d'un mafiós boig", guiat per l'"odi" personal que tenia al dirigent opositor.

"Navalni és futur"

"I és que Putin sap perfectament que Aleksei Navalni el podia haver guanyat, que Navalni és el futur i ell és el passat (...) Gràcies a Navalni, Putin passarà a la història com a covard, corrupte i lladre", ha afirmat.

El nom de Kràsikov hauria estat esmentat en diverses ocasions per la premsa nord-americana en el possible bescanvi de ciutadans russos per nord-americans com Paul Whelan, que ha estat condemnat a 16 anys per espionatge. A més, durant la recent entrevista amb el periodista nord-americà, Tucker Carlson, Putin va al·ludir a un "patriota" rus, en clara referència a Kràsikov, com a possible objecte d'intercanvi pel periodista de The Wall Street Journal, Evan Gershkovich.

El certificat mèdic entregat a la mare de Navalni assegura que el líder opositor va morir el 16 de febrer per "causes naturals" a la presó "Llop Àrtic" del districte autònom de Iamalo-Nenets. Aquesta versió oficial ha estat rebutjada per l'equip de l'opositor i la vídua del difunt, Iúlia Navàlnaia, que acusen el cap del Kremlin d'ordenar matar el seu líder. 



 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/internacional/navalni-va-morir-dies-abans-intercanvi-txetxe-condemnat-assassinat-alemanya_1166788_102.html