divendres, 26 de gener del 2024

Ho heu tornar a fer, ANC!

 

 

OPINIÓ 

Tribuna oberta

DAVID FERNÀNDEZ AGUILERA

 

 

 

Dolors Feliu i Uriel Bertran presenten el web d’impuls de la llista cívica ANC.

 

 

 

Sí senyor! Ho heu tornat a fer, companys i companyes de l’ANC! El 2012 va ser la multitudinària manifestació de Barcelona, el 2016 va ser el RUI, el 2019 amb l’assoliment de sobiranies i espais de poder com la Cambra de Comerç de Barcelona o Consum Estratègic, i ara, si tot va bé, el 2024 es farà la Llista Cívica per fer efectiva la independència de Catalunya. Bravíssims!

 

“I tant que la Llista Cívica servirà per mobilitzar el vot desacomplexadament independentista que a les darreres eleccions no ha votat partits independentistes o s’ha quedat a casa perquè se sent enganyat 

 

 

“En la lluita per la independència nacional de Catalunya cadascú té un lloc, un objectiu i una responsabilitat. Nosaltres [la gent del carrer] hem assumit la nostra amb honestedat, lleialtat i paciència infinita. Assumiu vosaltres la vostra i acordeu un Govern per fer efectiva la independència aquesta legislatura!”. Amb aquest reclam vaig fer el meu discurs com a vicepresident de l’ANC pocs dies abans que es concretés el pacte de Govern entre els partits dits independentistes. Era un diumenge 16 de maig del 2021, fa ja gairebé tres llarguíssims, inacabables i lamentables anys de politiqueria autonomista feta per aquells que deien que farien efectiva la independència de Catalunya des del Parlament.

Aquell discurs va acabar amb un avís ben explícit: “Podem estar darrera vostre empenyent-vos (com ara), podem estar al vostre costat acompanyant-vos per avançar en el camí cap a la independència, però

també podem estar davant vostre confrontant-vos. A l’Assemblea estem decidits a assumir la nostra responsabilitat històrica, i no ens tremolarà el pols a l’hora de fer el que calgui d’ara endavant”.

I vet aquí que l’Assemblea Nacional Catalana, entomant aquesta responsabilitat històrica envers el país, ha fet pública la conceptualització d’una alternativa política a l’actual autonomisme d’ER, Junts i CUP al Parlament de Catalunya: la Llista Cívica.

I tant que la Llista Cívica servirà per il·lusionar i empoderar la gran massa de gent que vol la independència, sigui pel motiu que sigui!

I tant que la Llista Cívica servirà per mobilitzar el vot desacomplexadament independentista que a les darreres eleccions no ha votat partits independentistes o, directament, s’ha quedat a casa (jo mateix) perquè se sent enganyat (per no dir traïts)!

Però per sobre de tot, i tant que la Llista Cívica servirà per fer efectiva la declaració d’independència del 2017, objectiu central de la iniciativa, cosa que ni han fet ni tenen previst fer els actuals partits que es diuen independentistes! Disculpeu, però quasi se m’escapa el riure mentre escrivia...

Ah, ja, que aquesta proposta divideix el vot independentista... Les actuals forces polítiques al Parlament de Catalunya són tres, i el fet de no ser una sola ja divideix aquest espectre. Segur que ni ho havíeu pensat. Si realment creieu aquesta cantarella, pregunteu-vos perquè aquestes mateixes forces no s’han unit en una de sola per fer la independència i han deixat de dividir i fragmentar el vot sobiranista. Ja us ho dic jo: no els interessa, ni com a estructura empresarial de partit, ni personalment a tothom qui xucla de la cosa pública que paguem tu, jo i tothom via imposts.

Ara bé, si totes aquestes forces polítiques realment volguessin fer la independència, ara tenen una oportunitat d’or per tal que l’espai independentista deixi, per fi, d’estar fragmentat: unir forces transversalment amb la Llista Cívica només per fer la independència. Això sí, sense ideologies i amb les restriccions i obligacions que es plantegen des de l’ANC. Una vegada fet, la Llista Cívica desapareix i ells fan la gestió del nou país.

Properament, us mostraré perquè els arguments de l’estil “la Llista Cívica divideix el vot independentista”, “no és transversal”, “fa entrar l’ANC a l’arena política”, “converteix l’ANC en un partit, en contra dels seus estatuts”, “l’ANC s’ha de centrar a mobilitzar, no en fer política”, “l’ANC s’ha desviat dels objectius i formes organitzatives inicials”, “s’han de preservar els valors fundacionals de diversitat, pluralitat, inclusivitat, i transversalitat”, “els dirigents de l’ANC volen la seva pagueta al Parlament”, bla, bla, bla ... són erronis i/o interessats.

Però no em feu cas a mi, informeu-vos a tort i dret, tant si esteu a favor com si no ho esteu. Podeu començar pel web que en parla obertament de tot: www.llistacivicaxlaindependencia.cat.

Recordeu que la independència es fa, no es diu que es fa, i a massa gent de partit els encanta parlar d’independència però no fer res per assolir-la, o encara pitjor, fer de tot per allunyar-nos-en el màxim possible. Calen persones i iniciatives valentes i disruptives com la de la Llista Cívica, amb les millores i adaptacions que calgui, per passar de les paraules i els desitjos, als fets.

Les meves més sinceres felicitacions a l’Assemblea per ser conscient de la seva responsabilitat i tenir la força i lucidesa de promoure una iniciativa com la Llista Cívica. Trobareu la col·laboració de tots aquells que estimem Catalunya i que volem la seva llibertat per poder ser i existir sense dependències de cap altra nació, ja siguin aquestes culturals, lingüístiques, socials, econòmiques i de tota mena. Faig extensives les meves felicitacions a tots aquells que han treballat en el mateix sentit des d’altres entorns, especialment als excompanys de l’ANC des d’Acord per la Independència.

Partits autonomistes i, per tant, espanyolistes. Si els socis de l’Assemblea ho decideixen, ara ja no només ens veurem als carrers (allà seguirem), també ens veurem a les urnes.