LLIBERTAT DE PREMSA
L'estat espanyol cau quatre posicions en la llista elaborada per Reporters Sense Fronteres
Marta Sánchez Iranzo
Foto: EFE
Barcelona. Dimecres, 3 de maig de 2023. 08:33
Actualitzat: Dimecres, 3 de maig de 2023. 10:32
Temps de lectura: 3 minuts
Nova patacada. L'estat espanyol ha caigut quatre posicions en la classificació mundial de llibertat de premsa, elaborada anualment per Reporters Sense Fronteres (RSF). Espanya se situava l'any 2022 en la posició número 32 de la llista (amb 76,71 punts), mentre que enguany se situa en el número 36 (amb 79,56 punts). L'organització internacional de periodistes ha apuntat que la polarització política es reflecteix en els mitjans de comunicació, que difuminen perillosament la línia entre informació i opinió, alimentant així una tendència a denigrar el periodisme. RSF ha publicat la classificació aquest dimarts dia 3 de maig quan se celebra el dia mundial de la llibertat de premsa.
L'aspecte de seguretat és on l'estat espanyol registra el seu pitjor resultat. I això que destaquen que, malgrat la "desescalada pel conflicte de la independència" que ha reduït els atacs, alerten que un nombre creixent de periodistes s'enfronten a l'assetjament a les xarxes socials, fins i tot per part de polítics i trols d'extrema dreta i d'extrema esquerra. L'indicador econòmic també ha empitjorat considerablement, passant d'ocupar la 31a posició a la 38a. L'organització de periodistes ha assenyalat que "l'alt grau de concentració de la propietat dels mitjans va acompanyat d'una falta de transparència sobre el nivell significatiu d'influència que els propietaris dels mitjans exerceixen sobre els funcionaris i els polítics governamentals". Segons els periodistes la "manca de transparència també afecta la despesa en publicitat tant del sector estatal com de les grans empreses del sector privat. Des de la crisi econòmica del 2008 i la consegüent pèrdua de llocs de treball en el sector dels mitjans, el periodisme s'ha convertit en una professió crònicament precària".
Millora del context sociocultural
L'únic aspecte en el qual Espanya millora és en l'indicador social, que ha passat d'ocupar la 39a posició a la 31a. RSF destaca que la societat espanyola "és tolerant i oberta a la diversitat", i els periodistes poques vegades són sotmesos a cap altra pressió que no sigui de les autoritats. L'Estat ha iniciat el procés de despenalització dels "insults a la corona" i altres delictes contra "els símbols de l'estat" que han obstaculitzat la llibertat d'expressió en el passat.
Pel que fa al context polític es manté en la 38a posició, i RSF assenyala que un segment dels mitjans està polaritzat i substitueix cada cop més el reportatge per l'opinió, una tendència que alimenta la desconfiança pública envers els periodistes. També té en compte la influència de l'extrema dreta, posant d'exemple a Vox, que l'acusa de continuar difonent informació falsa i negant als periodistes i als mitjans l'accés a les seves rodes de premsa i altres esdeveniments.
La llibertat dels mitjans, en alerta
L'informe assenyala que la llibertat dels mitjans de comunicació està en una situació molt greu en un nombre rècord de països. L'Índex Mundial de la Llibertat de Premsa adverteix que la desinformació, la propaganda i la intel·ligència artificial suposen una amenaça creixent pel periodisme. Aquest informe revela que hi ha 31 països, sense precedents, que estan en una "situació molt greu", davant dels 21 que hi havia fa només dos anys. Segons la llista, l'auge de l'agressivitat dels governs autocràtics, i alguns presumptament democràtics, sumat a les "campanyes massives de desinformació o propaganda" ha provocat que la situació mantingui una tendència a anar pitjor. El secretari general de RSF, Christophe Deloire, ha afirmat que "enguany hi ha més vermell al mapa de RSF que mai, ja que els líders autoritaris es tornen cada cop més agosarats en els seus intents de silenciar la premsa".
Tanmateix, l'entorn del periodisme es considera "dolent" en set de cada 10 països, en canvi, és satisfactori només a 3 de cada 10, segons RSF. L'enquesta avalua la situació dels mitjans de 180 països, on s'analitza la capacitat dels periodistes per publicar notícies que siguin d'interès públic sense amenaces per la seva pròpia seguretat. A més, també destapa que els avenços tecnològics serveixen per als governs i els dirigents polítics distorsionar la realitat, així com la capacitat de publicar contingut fals, que asseguren que és més fàcil de publicar que mai. Així doncs, l'informe destaca que "la diferència s'està difuminant entre veritat i fals, real i artificial, fets i artificis, posant en perill el dret a la informació".
Situació de la llibertat de premsa
La situació de la llibertat de premsa és "molt greu" en 31 països, "difícil" en 42, "problemàtica en 55 i només en 52 és "bona" o "molt bona", gairebé tots ells a Europa. Noruega lidera la llista per setè any consecutiu, seguida per Irlanda, que s'ha beneficiat de la reculada de Finlàndia, on dos periodistes condemnats per revelació de secrets d'Estat, i per Suècia, penalitzada per una nova llei que dificulta la confidencialitat de les fonts.
Més estable és la part baixa d'una classificació que continua tancant Corea del Nord, per davant de la Xina, la presó més gran per a periodistes del món i una de les principals factories de continguts de propaganda, i Vietnam, que ha reforçat la persecució de reporters i comentaristes independents. Entre les caigudes destaca els Estats Units, on malgrat la bona voluntat de l'Administració del president, Joe Biden, l'assassinat de dos periodistes ha impactat negativament el seu posicionament (45). Les bones notícies arriben del costat de països com Austràlia, que guanya 12 places, o Malàisia, que en progressa 40.
ENLLAÇ NOTÍCIA :
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada