dimarts, 7 de març del 2023

La llibertat de premsa a Espanya se situa per sota la mitjana europea, segons el Consell d'Europa

 

 

LLIBERTAT DE PREMSA

 

 

L'ús de Pegasus per espiar periodistes i activistes és un dels factors que ha posat en alerta el Consell d'Europa 

 

 

 

Alba Solé Ingla
Foto: ACN
Barcelona. Dimarts, 7 de març de 2023. 13:02
Actualitzat: Dimarts, 7 de març de 2023. 13:42
Temps de lectura: 2 minuts 
 
 
 
 



"Alarma" per l'ús de Pegasus

A finals del passat mes de gener, la comissària de Drets Humans del Consell d'Europa, Dunja Mijatovic, assegurava estar "alarmada" per l'ús il·legal del programari d'espionatge Pegasus. En un comunicat, Mijatovic mostrava la seva preocupació per les "evidències" que mostren que el programari israelià s'ha utilitzat per a "espionatge nacional i internacional més que per qüestions legítimes de seguretat pública". "Estic alarmada sobre l'impacte d'eines potents que donen un accés complet i no restringit a la vida privada d'una persona", afirmava la comissària de Drets Humans, tot remarcant que suposa una vulneració del dret a la privacitat i a la protecció de dades.

 

"L'ús de programaris espia té un efecte paralitzador sobre altres drets humans i llibertats fonamentals, inclosa la llibertat d'expressió i la participació pública. Crea un clima d'autocensura i por en el qual totes les persones poden ser tractades com a sospitoses i els defensors dels drets humans i els membres de la vida política estan especialment amenaçats", alertava la comissària de Drets Humans del Consell d'Europa, que demanava als estats complir les "obligacions" del Conveni Europeu de Drets Humans.

 

 

 

 ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/llibertat-premsa-espanya-sota-mitjana-europea-segons-consell-europa_983691_102.html