Rússia expulsarà 27 diplomàtics i personal de l'Ambaixada espanyola a Moscou i del Consolat General a Sant Petersburg en resposta a l'expulsió del mateix nombre d'empleats de la delegació russa a Espanya anunciada l'abril pel govern espanyol, segons ha informat avui el Ministeri d'Exteriors rus. Aquestes persones han estat declarades "persona non grata" i hauran d'abandonar Rússia en un termini de set dies, segons ha transmès la diplomàcia russa aquest dimecres a l'ambaixador d'Espanya a Moscou, Marcos Gómez Martínez. "Des de Rússia es presenta una enèrgica protesta en relació amb l'anunci provocatiu fet per Madrid de declarar persona non grata a 27 empleats de les representacions russes a Espanya", ha assenyalat el departament que dirigeix Serguéi Lavrov en un comunicat.

 

Moscou subratlla així que "aquest pas poc amistós es reflectirà negativament en les relacions russoespanyoles". "Com a resposta, 27 empleats de l'Ambaixada d'Espanya a Moscou i del Consolat General d'Espanya a Sant Petersburg han estat declarats 'persona non grata'", afegeix Exteriors en la nota. Un treballador de la representació espanyola a Moscou ha comentat a Efe que estava preparat mentalment per a l'anunci rus i assumeix que s'acaba una etapa a Rússia, on havia format una família. "Se m'acaba un cicle vital, una època", assenyala, mentre afegeix el punt positiu a la notícia: "Tornar (a Espanya) també està bé".

 

El passat 5 d'abril, el govern espanyol va acordar expulsar 27 diplomàtics i personal de l'Ambaixada russa a Espanya com mostra de rebuig de les

"terribles accions" de les tropes russes, "l'escalada de crims de guerra i per protegir els interessos de seguretat" de l'Estat. L'Executiu de Pedro Sánchez no va es va referir directament llavors a la massacre comesa per soldats russos a Butxa, a la regió de Kíiv. Des d'aleshores s'esperava una resposta diplomàtica per part de Rússia, tal com va avançar el mateix dia la portaveu d'Exteriors, María Zajárova, en afirmar que "hi haurà la corresponent reacció". El ministre espanyol d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, s'ha pronunciat avui a Madrid abans de conèixer l'anunci rus, avançant que esperava una decisió "simètrica o gairebé simètrica" i "recíproca" de Moscou a l'adoptada per Espanya. I així ha estat. En la llista de diplomàtics russos expulsats d'Espanya no hi havia inclòs l'ambaixador rus, Yuri Korchagin, perquè Espanya aspirava a mantenir obertes les línies de diàleg i negociació amb Rússia.

 

34 diplomàtics francesos

També avui, el Govern de Rússia ha anunciat l'expulsió de 34 diplomàtics francesos en resposta a la decisió "provocativa i injustificada" per part de París de declarar 'persona non grata' 41 russos en resposta a la invasió d'Ucraïna. El Ministeri d'Exteriors rus ha assenyalat en un comunicat que la decisió de França "causa un greu dany a les relacions francorusses i a la cooperació bilateral constructiva" i ha detallat que 34 empleats de legacions diplomàtiques francesos han estat igualment declarades 'persona non grata'. Més tard, han confirmat també l'expulsió de 24 diplomàtics italians pels mateixos motius. 

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/internacional/russia-expulsa-27-diplomatics-espanyols-personal-ambaixada_759183_102.html