MONARQUIA
Tota la premsa estrangera es pregunta com torna Joan Carles I sense donar explicacions i per gaudir d'una regata
Núria Casas
Foto: EFE
Barcelona. Divendres, 20 de maig de 2022. 10:02
Actualitzat: Divendres, 20 de maig de 2022. 13:55
Temps de lectura: 3 minuts
La lectura de la premsa estrangera, sobretot centrada a Europa i els Estats Units, fa un retrat del retorn del rei emèrit Joan Carles I molt diferenciat del de la premsa espanyola. Així doncs, cap dels diaris que dediquen amplis reportatges, se centra en detalls menors com la casa a Sanxenxo on ha passat la nit; ningú entrevista Pedro Campos, el seu amic que el va rebre a l'aeroport de Vigo; o cap es fixa en si està més o menys bé de salut.
On posen l'ull és en si aquest retorn és normal, pot tenir conseqüències per a la monarquia actual de Felip VI i tots se segueixen preguntant per què no ha donat encara explicacions després de més de 21 mesos d'haver marxat als Emirats Àrabs. Una altra informació que de forma unànime totes les capçaleres recollides també repeteixen és que, malgrat no ser condemnat per la justícia suïssa, les corrupteles que l'envolten i el fet d'haver d'admetre que tenia pendent regularitzar la situació amb Hisenda amb diferents pagaments exprés que va emetre, constaten que no va complir amb la llei.
Joan Carles Vigo EFE
"Els seus súbdits s'enfonsen"
Recollim totes aquestes idees amb diferents frases demolidores. "L'estada espanyola de Joan Carles fa que els seus súbdits s'enfonsin", titula el francès Le Figaro. El periodista Mathieu de Taillac afegeix que "el viatge de l'emèrit d'Espanya, instal·lat a Abu Dhabi des de l'agost del 2020, no s'assembla gens a una escapada tranquil·la". I se sorprèn com els programes televisius s'omplen d'hores retransmetent en directe la seva arribada. A més, defineix fins a tres vegades a Joan Carles com "un rei fugit".
El suplement francès L'Express encara és més explícit: "Joan Carles I arriba a Espanya, una visita breu que fa esgarrifar la gent". Un concepte, el d'esgarrifança, que també han recollit els informatius televisius de Le Monde. I se sobta com la justícia espanyola "ha estat incapaç de processar-lo per la insuficiència de proves incriminatòries, la prescripció de delictes i la immunitat de la qual va gaudir com a cap de l'Estat fins al 2014". Però recorda que arrossega un currículum de "moltes irregularitats fiscals de les quals havia estat culpable l'antic rei i que el van portar a fer dos ajustos fiscals per més de 5 milions d'euros".
Joan Carles i la infanta Elena / Europa Press |
"Una font d'escàndols"
El suís Tribune de Genève defineix l'emèrit com "una font d'escàndols". I un altre suís, el Blick, destaca que s'ha salvat de la justícia pels seus privilegis però en cap cas per no haver defraudat: L'exmonarca, que en el seu temps va ser molt venerat per molts espanyols, va escapar per poc del procés penal. La fiscalia només va abandonar al març la investigació d'uns anys per irregularitats financeres perquè Joan Carles estava protegit per la seva immunitat com a rei fins a la seva abdicació el 2014, les accions estaven prescrites o va pagar ràpidament impostos per valor de milions".
L'edició europea del diari americà Politico, constata que Joan Carles I és una xacra pels borbons, també actualment: "Felip no ha pogut evitar que la caiguda personal del seu pare erosionés la imatge de la corona, sobretot entre els votants més joves que no recorden els èxits de l'antic rei. Una enquesta del 2021 va informar que el 31% dels enquestats estaven a favor de la monarquia i el 39% a favor d'una república. Això ha situat la monarquia, sense voler-ho, en l'àmbit polític, convertint-la en una causa més de divisió entre esquerra i dreta".
Mentre que el Washington Post subratllen les irregularitats del monarca: "Tot i que Joan Carles no es trobava entre els principals subjectes de la investigació suïssa, els fiscals van dir que van descobrir que va rebre 100 milions de dòlars del ministeri de finances saudita el 2008 abans de dimitir com a rei. La investigació també va trobar milions més rebuts pel rei o la seva antiga parella, l'empresària danesa-alemanya Corinna Larsen".
"Un convidat incòmode"
Altres diaris com Le Républicain lorrain, destaca que "segons els mitjans espanyols, el govern del socialista Pedro Sánchez s'ha mostrat, de fet, ferotgement contrari al fet que pogués ser allotjat al Palau de la Zarzuela, residència oficial del sobirà, que és el cap de l'Estat". I el FrankenPost d'Alemanya també és força explícit: "Joan Carles I, un convidat incòmode pel seu país". L'article comença així: "Amb poques paraules, la família reial espanyola va anunciar el retorn de l'exmonarca Joan Carles. La primera visita del vell rei esdevé un equilibri per a la monarquia".
I l'Irish Times lliga el retorn amb les seves corrupteles: "L'antic rei espanyol torna de l'autoexili per visitar Espanya després d'un escàndol financer". I de Sanxenxo: "Aquest cap de setmana, la ciutat es troba al centre d'un furiós debat sobre la monarquia del país. Pare i el fill s'han de trobar dilluns a Madrid, abans que Juan Carlos torni al seu refugi al Golf. Tot i que podria ser una oportunitat per arreglar la seva relació, reparar el prestigi de la monarquia serà una tasca molt més descoratjadora".
ENLLAÇ NOTÍCIA :
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada