diumenge, 4 de juliol del 2021

Els majors d'edat podran ser mobilitzats en cas de crisi, per ordre de l'Estat

 

 

GOVERN ESPANYOL

 

 

Joel Carrasco
Barcelona. Dissabte, 3 de Juliol 2021. 19:39
Temps de lectura: 2 minuts  

 

 


 

 

L'executiu espanyol vol reformar la Llei de Seguretat Nacional que posaria en disposició  de l'Estat espanyol a la gent major d'edat per ser obligada a la realització de "prestacions personals", quan es declari a Espanya un estat de crisi. També les autoritats podran procedir a la requisa temporal de tota mena de béns, a la intervenció o ocupació provisional del capital que sigui necessari o la suspensió de tota classe d'activitat, segons ha avançat ElPaís.

 

El capital privat a disposició de l'Estat

 

El govern espanyol prepara una reforma a la Llei de Seguretat Nacional que està creant commoció a les xarxes socials. L'executiu de Pedro Sánchez reformaria la llei per posar a disposició de l'Estat espanyol tots els béns que fossin necessaris per afrontar l'estat de crisi i inclús es podria obligar a les persones majors d'edat a realitzar prestacions personals que no serien recompensades amb cap indemnització. Tot a instàncies de les autoritats competents, seguint les directrius del Consell de Seguretat Nacional.

 

Segons avança el rotatiu espanyol, les persones que pateixin perjudicis econòmics per la requisa dels seus béns o la interrupció de la seva activitat tindran dret a ser indemnitzats.

 

Prestacions personals, obligatòries

 

Les mesures s'adoptarien segons la crisi i la situació a afrontar, les requises o interrupcions d'activitat serien graduals i proporcionades a la situació i es limitaria el temps a l’estrictament necessari per superar la situació de crisis. Les prestacions personals i l’extracció de capital estaran relacionats amb el tipus de crisi que s'enfronti l'estat espanyol, ja sigui de caràcter sanitari, mediambiental, econòmic, financer... El text es basa i s'aixopluga sota l'article 30 de la Constitució espanyola, segons la qual "els espanyols tenen el deure i el dret de defensar Espanya".

 

Les "prestacions personals" les regularia el mateix article que defensava l’obligatorietat del servei militar, que va ser suspès l'any 2001, segons el qual "mitjançant la llei, podran regular-se els deures dels ciutadans en els casos de greu risc, catàstrofe o calamitat pública", una previsió constitucional antiga i ja oblidada.

 

La imposició de prestacions personals i materials està regulada per una llei ordinària, a diferència del servei militar, que era regulat per una llei orgànica. Això podria obrir un front de batalla jurídic, ja que només les lleis orgàniques poden trastocar els drets fonamentals. A més, la decretació de l'estat de crisi només passaria per el despatx del president del govern espanyol i no caldria ser avalat pel Congrés dels diputats, tan sols caldria informar a la sala amb la màxima immediatesa.

 

Durant la pandèmia, el govern espanyol no va recórrer a la declaració de “situació d'interès per a la Seguretat Nacional”, sinó a l'estat d'alarma, regulat per una llei de 1981. No obstant això, amb la reforma que ara s'ultima, la llei de Seguretat Nacional podria resultar més idònia per a afrontar aquest tipus de situacions.

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/majors-edat-podran-mobilitzats-cas-crisi-ordre_625928_102.html