dilluns, 19 de juliol del 2021

El TSJC rebutja la causa contra Francesc de Dalmases amb un dur correctiu al jutge Aguirre

 

 

PAÍS - PRINCIPAT

 

 

Diuen al jutge del cas Volhov que no ha investigat prou ni ha presentat indicis prou concrets per a assumir la causa contra el diputat de Junts  

 





Per: Redacció

19.07.2021  14:58

 

 

El jutge Joaquín Aguirre, del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona i responsable d’instruir el cas Volhov contra dirigents independentistes acusant-los de desviar fons, ha patit avui un revés important. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya desestimat la petició que va fer perquè s’investigués el diputat de Junts Francesc de Dalmases per malversació. Com que és aforat, la investigació no la pot continuar Aguirre, l’hauria de dur a terme el TSJC. Però el tribunal ha dit al jutge que no veu pas indicis delictius contra Dalmases, que hi manca concreció, que practiqui noves diligències i fins i tot ofereixi al diputat la possibilitat de declarar voluntàriament al jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona. El jutge instructor considera que Dalmases va desviar subvencions a les fundacions Igman i CATmón per a altres despeses del procés d’independència.

 

Aguirre ja va fer la petició al TSJC fins i tot amb el criteri contrari de la fiscalia, perquè deia que no s’havien exhaurit totes les diligències que es podien fer, com ara interrogar responsables de la Diputació de Barcelona, com l’ex-president Salvador Esteve, l’ex-interventor i l’ex-gerent, tècnics de la institució que haguessin participat en els expedients de subvenció; treballadors de la Generalitat, de l’Ajuntament de Barcelona de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament que podrien tenir informació sobre algunes subvencions. Els magistrats comparteixen el mateix criteri que la fiscalia, quan diuen que

l’estat de la investigació és embrionari, i que no hi ha ni concreció ni individualització de les conductes de Dalmases que el jutge diu que podrien ser delictives. De fet, la interlocutòria és força contundent contra el magistrat Joaquín Aguirre, quan li diu que “no procedeix que per individualitzar les conductes que en l’exposició raonada es descriuen en impersonal reflexiu (es va presentar, es va concedir, van ser utilitzades) la sala hagi de submergir-se en la ingent documentació acompanyada”.

 

 

Els magistrats insten l’instructor a intentar comprovar més a fons les afirmacions dels informes policíacs, per exemple requerint més informació documental o interrogant més testimonis. I si apareguessin “indicis sòlids” de fets punibles contra Dalmases, aleshores el jutge instructor hauria d’elevar una nova exposició raonada al TSJC. De fet, recorda que fins i tot es pot interrogar Dalmases, amb el seu advocat, si hi accedeix lliurement.

 

En un piulet, Dalmases ha agraït el suport rebut durant els anys que ha durat la causa judicial. “Sempre he dit que de por en tinc, molta!, però he fet per tal que no minvi ni un bri la meva determinació ni la meva acció política”, ha reconegut.

 

 

 



 

El jutge va començar els tràmits el passat mes de març per obrir formalment una investigació judicial. Dalmases va ser fundador de la fundació CATmón i president de l’associació Igman, dues entitats a qui la policia i el jutge acusen d’haver desviat entre 2013 i 2016 més d’un milió d’euros en subvencions de la Diputació de Barcelona. El magistrat considera que Dalmases, com a directiu de les dues entitats, va cobrar imports indeguts per projectes que probablement no es van realitzar o no es van fer totalment. En l’exposició raonada enviada al TSJC, l’instructor detallava una per una totes les subvencions sospitoses i també les factures emeses per Dalmases a les dues entitats per justificar les despeses dels projectes subvencionats.

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/tsjc-francesc-dalmases-jutge-aguirre/