dimarts, 23 de febrer del 2021

Un nou àudio de la Guàrdia Civil revela com van ser assassinats Lasa i Zabala

 

 

REPRESSIÓ

 

 

Núria Casas
Foto: Lo que somos
Barcelona. Dimarts, 23 de febrer de 2021. 12:04
Actualitzat Dimarts, 23 de febrer de 2021. 12:04

 

 


 

 

La justícia els tenia en un calaix des de la dècada dels 90 però ara, amb una investigació periodística al darrere, surten tots els detalls de tota l'operació de la Guàrdia Civil en les detencions d'Intxaurrondo l'any 1985. A expenses del documental que s'estrena aquest divendres 'Non dago Mikel?', alguns digitals ja publiquen converses senceres dels agents que van participar en les tortures i els assassinats dels presumptes membres de l'organització terrorista ETA.

 

Els van fer cavar la seva pròpia tomba

 

El diari NAIZ ha tingut accés a una nova conversa entre l'excoronel del CESID, Luis Alberto Perote, i el capità de la Guàrdia Civil, Pedro Gómez Nieto. No només es refereixen al cas de Mikel Zabalza sinó també al de Joxean Lasa i Joxi Zabala, sobre els quals l'agent assegura que no van morir en els interrogatoris com Zabalza, sinó que els van matar de dos trets al cap. I a més després de fer-los cavar la fossa. Aquest és el moment de la conversa amb l'àudio filtrat:

 

Perote: Per què quan es van carregar a Zabala i a l'altre... Qui era?  
Gómez Nieto: A Lasa? Això van ser dos trets al cap.

Perote: Dos?

Gómez Nieto: Dos trets al cap sense caputxa.

Perote: Dos i ... no va ser amb caputxa ni res?

Gómez Nieto: No, no, van ser dos.

Perote: O sigui, que els van matar, no és que se'ls morissin.

Gómez Nieto: El primer els van fer fer els forats, els vam fer cavar la tomba.

Perote: Collons!

 

Massa interrogants

 

El ressò de la difusió de la gravació des d'ahir ha fet repuntar l'interès sobre el cas Zabalza i les tortures practicades en aquella època. La diputada d'EH Bildu Mertxe Aizpurua interpel·larà en el Ple de Congrés aquest dimecres al president espanyol, Pedro Sánchez. En general, queden moltes preguntes per aclarir.

 

Precisament, aquest mes, l'exgeneral de la Guàrdia Civil Enrique Rodríguez Galindo, amb un ampli historial en la lluita contra ETA i condemnat per la seva implicació en els crims dels GAL, va morir per coronavirus als 81 anys.

 

El Tribunal Suprem va condemnar Rodríguez Galindo a 75 anys de presó el 2001 per la seva relació amb el segrest i assassinat el 1983 de José Antonio Lasa i José Ignacio Zabala. L'exgeneral va estar a el front de la caserna d'Intxaurrondo en els 'anys de plom' de la lluita contra ETA.

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/nou-audio-guardia-civil-revela-assassinats-lasa-zabala_585936_102.html