divendres, 30 d’octubre del 2020

Fernández Díaz recorda que Pérez de los Cobos gestionava els fons reservats

 

 

L'exministre de l'Interior explica l'operatiu per utilitzar els diners opacs de l'Estat

 

 

 

El coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos | ACN

 

 

 

 

per Quico Sallés   

Audiència Nacional (Madrid).  

 

 

L'exministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha detallat aquest matí com funcionava l'estructura dels fons reservats de l'Estat. En la seva declaració com a investigat per l'operació Kitchen davant l'Audiència Nacional, el jutge Manuel García Castellón li ha preguntat sobre com s'articulava el repartiment dels fons reservats de l'Estat destinats a seguretat.

 

Una pregunta arran de la quantitat ingent de fons reservats que es van utilitzar en l'operatiu policial encobert per espiar l'extresorer del PP, Luis Bárcenas, i la seva dona Rosalía Iglesias, per intentar manllevar-li els papers compromesos sobre el finançament irregular del partit i els sobresous dels seus dirigents. Gairebé mig milió d'euros segons consta en el

sumari, on bona part d'aquests era el sou de dos mil euros nets al mes per al talp de l'operatiu, el xofer de Bárcenas, Sergio Ríos. 

 

 

En la seva declaració, on Fernández Díaz només ha contestat al jutge i a la seva defensa, ha detallat que com a ministre no en tenia cap control dels fons reservats. És més, ha concretat que la responsabilitat era del secretari d'Estat de Seguretat, el seu número dos, Francisco Martínez, i de l'aleshores director del Gabinet de Coordinació i Estudis de la Secretaría d'Estat de Seguridad, el tinent coronel Diego Pérez de los Cobos. Tots dos eren els encarregats de la retirar del Banc d'Espanya els fons reservats que els calia en cada moment i de distribuir-los i controlar-los a través de rebuts i amb un codi o nom d'operatiu.

 

D'aquesta manera, Fernández Díaz també s'ha tret les puces de sobre en una de les qüestions més escandaloses d'aquest cas, la utlització de fons reservats per finançar una operació al marge del control judicial i orquestrada de manera encoberta per la cúpula del Cos Nacional de Policia i d'Interior. L'exministre ha subratllat que la gestió d'aquests fons estan regulats per la Llei  11/1995 d'11 de maig, reguladora de la utilització i control dels crèdits destinats a despeses reservades i una circular "interna de gestió" on un ministre no hi entra i sí que ho fan, en canvi, els càrrecs que ostentaven aleshores De los Cobos i Martínez. 

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elmon.cat/politica/fernandez-diaz-recorda-cobos-gestionava-fons-reservats_2140603102.html