PROCÉS
El Nacional
Foto: ACN
Barcelona. Divendres, 30 d'octubre de 2020. 14:56
Actualitzat Divendres, 30 d'octubre de 2020. 15:16
El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit per unanimitat el recurs d'empara d'Oriol Junqueras contra les interlocutòries de 14 de juny de 2019 i 9 i 22 de gener de 2020 de la sala penal del Tribunal Suprem, que li van denegar un permís penitenciari extraordinari, sent ja eurodiputat electe, per acudir a la Junta Electoral Central (JEC) a prestar jurament o promesa d'acatament a la Constitució. Junqueras considera que s'ha pogut vulnerar la seva immunitat de desplaçament dels eurodiputats i el dret a l'exercici del càrrec representatiu.
L'Alt Tribunal sosté que concorre en el recurs una especial transcendència constitucional perquè planteja un problema o afecta una faceta d'un dret fonamental sobre el qual no hi ha doctrina d'aquest tribunal. S'acorda dirigir atenta comunicació a la sala penal del Tribunal Suprem perquè remeti certificació o fotocòpia adverada de les interlocutòries impugnades. També s'ha emplaçat prèviament els qui hagin estat part en aquest procediment.
Un altre recurs
El mateix ple, i també per unanimitat, ha admès a tràmit igualment un altre recurs d'empara de Junqueras i la seva dona contra les interlocutòries del 10 de gener i el 13 de febrer del 2020, dictades pel jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Manresa, que li van denegar el procediment d'habeas corpus presentat demanant la seva llibertat immediata. El jutjat de Manresa, a instàncies de la fiscalia, va denegar el procediment al·legant que hi havia una sentència ferma del Suprem.
El Constitucional aprecia que el recurs té una especial transcendència
constitucional perquè planteja un problema o afecta una faceta d'un dret
fonamental sobre el qual no hi ha doctrina d'aquest tribunal, i perquè
l'assumpte transcendeix el cas concret i planteja una qüestió jurídica
rellevant i d'una repercussió social general. El tribunal ha demanat a
la fiscalia i a Junqueras que presentin al·legacions. El president d'ERC
i eurodiputat electe en aquell moment considera que es va vulnerar el
seu dret a la llibertat, a la participació política i a la tutela
judicial efectiva.
Junqueras eurodiputat
Junqueras va ser proclamat eurodiputat electe el 13 de juny del 2019, un dia després d'acabar el judici del procés, i el dia 14 la sala va rebutjar excarcerar-lo per complir els tràmits necessaris per assumir l'acta i va plantejar la qüestió prejudicial al TJUE. Quatre mesos després, Junqueras va ser condemnat a 13 anys de presó i 13 d'inhabilitació, encara que la sala va deixar en suspens aquesta segona pena a l'espera del dictamen del TJUE, sobre si el polític havia d'haver rebut permís per prendre possessió a l'Eurocambra.
La resposta d'Europa, que va arribar al desembre, va ser que Junqueras hauria d'haver gaudit d'immunitat com a eurodiputat des de la proclamació dels resultats, malgrat la qual cosa el Suprem va acordar mantenir-lo a la presó en considerar innecessari demanar al Parlament Europeu que li aixequés la immunitat, ja que la condemna ferma a tretze anys de presó l'inhabilitava com a eurodiputat.
ENLLAÇ NOTÍCIA :
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada