dimecres, 30 de setembre del 2020

Budó: "El govern Sánchez deu tenir raons per no publicar el decret de Torra al B.O.E."

 

GOVERN

 

 

Marta Lasalas
Foto: Jordi Bedmar
Barcelona. Dimecres, 30 de setembre de 2020. 14:55
Actualitzat Dimecres, 30 de setembre de 2020. 15:26

 

 

 


 

 

 

 

La primera reunió del Govern de la Generalitat amb el president Quim Torra ja inhabilitat s'ha celebrat aquest matí després que el BOE s'ha negat a publicar el decret de cessament i que ha hagut de ser el mateix executiu català qui activés els mecanisme polític de la substitució amb l'aprovació del decret al DOGC. 

 

Budó ha admès que era al govern espanyol a qui pertocava activar el procés de substitució de Torra amb el decret que ordinàriament publica el BOE per donar compte del cessament i ha subratllat, com assegura el gabinet jurídic del Govern, que aquest tràmit hauria donat les "màximes garanties jurídiques" en l'actual context. Ha explicat que, a instàncies del

vicepresident es va demanar a la Moncloa la previsió del BOE i se'ls va comunicar que "la causa ja s'ha produït amb l'executòria de la sentència" i per tant no es publicaria al BOE.

 

"El Govern deu tenir les seves raons per no publicar al BOE el decret", s'ha limitat a manifestar quan se li ha demanat sobre els motius de l'executiu de Pedro Sánchez per no publicar l'ordre de cessament que sempre s'havia fet constar al Butlletí Oficial amb l´única excepció de la darrera legislatura en què es va aplicar el 155.

 

 

La reunió del Govern, amb la cadira buida del president Torra / Jordi Bedmar

 

 

No hi ha hagut precipitació

 

La consellera ha negat que el Govern hagi actuat amb precipitació publicant la substitució abans que el TC es pronunciï dimarts sobre si accepta les mesures cautelars de suspensió de la sentència. "Presses no n'hem tingut, hem seguit l'itinerari previst", ha assegurat Budó, que en començar la roda de premsa havia destacat el fet que tots els membres del Govern havien signat el decret de substitució.

 

Ha recordat que dilluns Torra va rebre le comunicació formal del TSJC sobre la inhabilitació i el vicepresident, Pere Aragonès, va rebre un ofici on se l'instava a posar en marxa el procés de substitució. "A partir d'aquí s'ha d'activar el decret substitució perquè Torra demana que activem la lluita contra la pandèmia des del primer moment", ha insistit.

 

Budó ha denunciat que el president de la Generalitat ha estat inhabilitat per "la repressió" de l'Estat i ha assegurat que el Govern continuarà funcionant igual, sense cap canvi, perquè "no hi ha hagut canvi de president, no hi ha hagut eleccions ni investidura", per la qual cosa es limitaran en una "situació de temporalitat" a "tramitar en aquest espai de temps".

 

Ha explicat que el govern no organitzarà cap acte de commemoració per l'1-O. Ha qüestionat si estan sense president i amb presos polítics és el "moment de cap commemoració".

 

Taula de diàleg 

 

Budó ha insistit que les sentències com la de la inhabilitació de Torra no són "facilitadores de diàleg". No obstant això, ha insistit que el Govern s'asseurà en una taula de negociació que tingui la voluntat real de resoldre el conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol, que hauria de tenir en l'ordre del dia com a condició indispensable una llei d'amnistia i l'autodeterminació.

 

No ha avançat, però, si tenen intenció de demanar la presència de Torra en aquesta mesa de diàleg com a representant de la part catalana.

 

Sobre les restriccions que ha dictat el govern espanyol per a les ciutats de més de 100.000 habitants especialment afectades pel coronavirus, ha assegurat que el Govern no pot aplicar les mateixes restriccions perquè n'aplica altres de més estrictes. "En cap cas esperarem a ràtios de 500 per 100.000 habitants, ni índexs de positius en PCR per sobre del 10%. A Catalunya apliquem amb 5%", ha assegurat.

 

"No compartim aquests paràmetres ni el cafè para tots en la gestió", ha reblat, després de subratllar la necessitat de prendre les mesures a temps i assegurar que aquestes arriben tard.

 

 

 

 

ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/budo-govern-sanchez-no-publicar-decret-torra-boe-primer-govern_542904_102.html