dimarts, 1 de setembre del 2020

Aragonès reclama una resposta conjunta a una eventual inhabilitació de Torra



VICEPRESIDENT DEL GOVERN






Núria Segura Insa
Barcelona. Dimarts, 1 de setembre de 2020. 09:58
Actualitzat Dimarts, 1 de setembre de 2020. 09:58















El vicepresident de Govern, Pere Aragonès, ha reclamat que ERC, JxCat i la CUP elaborin una resposta conjunta a una eventual inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. El pròxim 17 de setembre, Torra compareixerà davant la Sala Segona del Tribunal Suprem, que presideix Manuel Marchena, per la seva possible inhabilitació per haver desestimat la petició de la Junta Central Electoral de retirar els llaços grocs dels edificis de la Generalitat durant la campanya electoral per les eleccions generals que es van celebrar el 28 d'abril.



Davant aquesta situació, Aragonès ha reclamat unitat de totes les formacions independentistes que van donar suport a l'acord de legislatura. "L'independentisme ha de reunir-se per
plantejar escenaris i s'ha de donar una resposta comuna i àmplia, que s'ha de poder preparar", ha remarcat el líder ERC.





President Torra en un ple on es va parlar de la qüestió dels llaços grocs /  Sergi Alcàzar





Eleccions a Catalunya

 

Per a Aragonès seria "extremadament greu" que s'inhabilités al president per aquest motiu. Tot i això,  en el cas que s'arribi a aquest punt, el vicepresident creu que les eleccions és l'única via possible. "Si hi ha una inhabilitació el proper president ha de ser escollit a les urnes per donar la veu a la ciutadania", ha manifestat Aragonès en una entrevista a Catalunya Ràdio.



A més, ha demanat al president que no deixi en mans de Marchena la decisió sobre la data de les eleccions i que sigui ell mateix qui decideixi el dia dels comicis. "Les dates d'unes eleccions no s'hauria de donar com a resposta directa d'una sentència, sinó que era millor que vingués del Govern", ha valorat.



Pressupostos estatals

 

En el cas d'un possible suport d'ERC als pressupostos generals de l'Estat espanyol, Aragonès ha estat molt clar i ha recordat que abans s'ha de desenvolupar el pacte de legislatura que van arribar el PSOE i els republicans que va facilitar que Pedro Sànchez assumís la presidència del govern espanyol. Aquest, ha recordat el líder d'ERC, inclou una mesa de diàleg, en la qual els republicans plantegen el dret d'autodeterminació de Catalunya i l'amnistia pels presos polítics.



A més, ha assegurat que ERC no donarà el suport a uns pressupostos qualssevol. En aquest sentit, ha argumentat que el PSOE ara mira cap a Ciutadans, en lloc dels partits que van facilitar la legislatura, perquè els surt més barat. "El que ens trobem és que el mateix PSOE ens intenta excloure perquè som exigents i no posem un preu tan barat com Cs", ha assenyalat Aragonès.





La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, i el portaveu de Ciutadans al Congrès dels Diputats, Edmundo Bal / EFE




Ara bé, ha apuntat que aquesta nova direcció del PSOE pot comportar que s'hagin de buscar uns nous socis de Govern, inclòs, dins de l'Executiu, ja que Podemos, amb qui governen en coalició, ja ha anunciat que no donarà suport a uns pressupostos segellats entre els socialistes i Cs.



En un altre context, també ha parlat sobre la Diada. Aragonès ha assegurat que aquesta es durà a terme acord a les recomanacions i la situació epidemiològica. Així mateix, ha manifestat que l'independentisme sempre ha estat "molt creatiu" a l'hora d'organitzar les mobilitzacions de l'11-S. Per això, Aragonès no ha dubtat que l'independentisme trobarà la manera de manifestar-se respectant les mesures pertinents per evitar la propagació de la pandèmia.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/aragones-reclama-resposta-conjunta-eventual-inhabilitacio-torra_534501_102.html