dimarts, 25 d’agost del 2020

Sánchez reconeix l’error: les comunitats autònomes podran gestionar l’estat d’alarma



MÓN - ESPANYA






El president espanyol reconeix que 'la situació no és homogènia territorialment' després d'haver defensat que 'el virus no hi entén, de territoris' 




 










Per: Redacció

25.08.2020  13:37




El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha comparegut avui després del primer consell de ministres posterior a les vacances d’estiu, i ha ofert als presidents de les comunitats autònomes que puguin sol·licitar declaracions d’estat d’alarma en tota la comunitat o en certes àrees crítiques epidemiològicament per a estroncar els brots. ‘Totes les comunitats autònomes tenen l’eina legal de l’estat d’alarma i de sol·licitar la seva declaració’, ha dit. Això, després que durant la primera fase de la pandèmia les competències en matèria sanitària passessin a mans del ministre espanyol de Sanitat, Salvador Illa. Així mateix, el govern espanyol va defensar llavors que ‘el virus no hi entén de territoris’.



En cas d’estats d’alarma aplicats en comunitats o zones concretes, el comandament central recauria sobre el president autonòmic, ‘amb la cooperació del govern espanyol’, segons que ha dit Sánchez,
que hauria d’aprovar la mesura. En aquest sentit, el president espanyol ha assegurat que ‘les sol·licituds basades en raons sanitàries fonamentades, comptaran amb el suport del govern i de la majoria parlamentària que li dóna suport’. I també ha afirmat que ‘parlar de l’estat d’alarma no és només parlar de confinament’. ‘Seria aquest president autonòmic que compareixeria davant del congrés espanyol per a informar de la situació o demanar pròrrogues’.





Sánchez ho ha anunciat com a part d’un paquet de mesures noves perquè cal ‘estroncar una evolució que no és bona’ en termes epidemiològics i que considera preocupant. Ha assegurat que ‘la situació no és homogènia territorialment: no ho va ser inicialment, ni durant l’estat d’alarma, i no ho és després de l’estat d’alarma’. ‘Hi ha territoris que han trobat més eficàcia i per això tenen una situació més tranquil·la; d’altres estan tenint problemes’, ha dit. A més, s’ha afanyat a subratllar que ‘després de l’estat d’alarma, la gestió de la pandèmia va passar a mans de les comunitats autònomes’.



‘No podem permetre que la pandèmia torni a apoderar-se de les nostres vides, com ho va fer a la primavera. Hem de prendre el control i tornar a doblegar la corba. Dins del respecte més absolut a aquest estat quasi federal i autonòmic que tenim, el govern adoptarà diverses mesures’, ha declarat. A banda de l’oferta de declaracions parcials de l’estat d’alarma, aquestes inclouen, per exemple, el desplegament de ‘2.000 militars capacitats per a fer tasques de rastrejament, especialment per a les comunitats autònomes que no tinguin prou recursos humans per a les tasques de traçabilitat’.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/sanchez-reconeix-error-comunitats-autonomes-gestionar-estat-alarma/