dimecres, 29 de juliol del 2020

Els presos polítics tornen a la presó i el diàleg, cada cop més lluny



PRESOS POLÍTICS






Marta Lasalas
Foto: Maria Contreras | Vídeo: Roberto Lázaro
Sant Pere de Vilatorrada. Dimarts, 28 de juliol de 2020. 21:20
Actualitzat Dimecres, 29 de juliol de 2020. 10:55














Els presos polítics tornen a ser a la presó. Jordi Cuixart, Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Raül Romeva i Quim Forn han entrat aquest vespre a Lledoners després que la jutgessa de vigilància penitenciària ha decidit suspendre'ls el tercer grau arran del recurs de la Fiscalia. La decisió fulminant de la jutgessa ha agafat els presos per sorpresa i ha certificat l'enorme dificultat en què queda situada la possibilitat de diàleg amb l'Estat. Les paraules de Pedro Sánchez sobre la dependència jeràrquica de la Fiscalia amb l'executiu han ressonat de nou a les portes de la presó.



A partir d'ara, no podran tenir ni el tercer grau ni tampoc el règim del 100.2, per la qual cosa no podran sortir tampoc a treballar. En una declaració institucional, el president de la
Generalitat, Quim Torra, després de recordar la vinculació de la fiscalia amb l'executiu de Sánchez, ha advertit que s'acumulen les evidències que posen en dubte la voluntat de diàleg de govern espanyol. "És un acte de venjança", ha denunciat.



També a les portes del centre penitenciari de Lledoners, els presos i el vicepresident, Pere Aragonès, han advertit de l'efecte que aquest gest, propiciat per la Fiscalia, tindrà en el diàleg amb l'Estat.





Jordi Cuixart, amb Junqueras, a les portes del centre penitenciari de Lledoners / Maria Contreras



Amnistia a la taula de diàleg

 

Aragonès ha advertit directament Sánchez que l'amnistia dels presos polítics serà una condició imprescindible per donar continuïtat a la taula de negociació amb l'Estat. La mesa de diàleg, que va ser una de les condicions que va imposar ERC per facilitar la investidura de Sánchez, s'havia d'haver reunit aquest mes de juliol.



Per la seva banda, Jordi Sànchez, l'últim dels presos a tornar al centre, ha retret que el president espanyol no ha fet cap gest per afavorir el diàleg. "És hora que se li deixi de regalar vots", ha reclamat en al·lusió al suport d'ERC al govern espanyol. Abans d'entrar, Sànchez ha llançat un altre advertiment a l'Estat: "Amb nosaltres, amb mi, no podran".









Un centenar de persones i representants de JxCat, ERC i la CUP, així com el president del Parlament, Roger Torrent, i consellers del Govern, s'han concentrat per fer costat als presos.



Des d'un escenari improvisat, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha atribuït la decisió de la jutgessa a la impotència de l'Estat i a la "falta de capacitat de diàleg".

Ha advertit que la solució del conflicte polític passa per la fi de la repressió, no pel seu tercer grau o el seu 100.2, sinó per l'amnistia de tots els presos polítics d'arreu de Catalunya. "No volem una solució individual per a cadascú de nosaltres. Volem la fi de la repressió, l'amnistia i una solució dialogada al conflicte polític", ha advertit, a més d'assegurar que Òmnium treballarà perquè els polítics escoltin la ciutadania.












El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha assegurat que els tornen a tancar perquè "tenen por" perquè l'independentisme guanya a les urnes i saben que "només poden guanyar si prohibeixen les urnes i fan servir eines no democràtiques".



"Ens tenen por perquè saben que a les urnes no ens guanyen. Per això volen incidir a través de la presó i la repressió i l'exili forçat, perquè no poden incidir per les vies socials i parlamentàries", ha denunciat.











Quim Forn ha recordat que demà farà 1000 dies que Oriol Junqueras i ell són a la presó, i ha advertit que des del primer dia han "intentat ser la cara de la dignitat", mentre que Romeva ha assegurat que cada acció de repressió els fa més forts i ha instat a "anar a la una".



A l'acte també hi eren Jordi Turull i Josep Rull, que mantenen encara el tercer grau perquè els fiscals responsables del seu cas estan de vacances, per la qual cosa ignoren en quin moment se'ls aplicarà.



Rull ha advertit que el Suprem ha hagut de "desballestar el seu propi estat de dret" i reinterpretar el dret penitenciari per tornar-los a tancar. Turull ha fet una crida a la unitat de l'independentisme. "Els que tenen responsabilitats, que no esperin que ens fotin garrotades per anar a la una", ha reclamat.



En acabar l'acte, els presos han tornat junts a creuar la porta de la presó acompanyats dels concentrats amb càntics i crits independentistes. Darrere d'ells hi han entrat Turull i Rull, per passar la nit al centre. Ells demà encara podran sortir amb el tercer grau.







ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/presos-politics-tornen-preso-lledoners-dialeg-tercer-grau-cuixart-junqueras-sanchez_526221_102.html