MÓN - ESPANYA
Tribune de Genève publica que el monarca espanyol va dipositar els diners en un compte secret del Banc Mirabaud de Ginebra
Per: Redacció
04.03.2020 11:54
Noves revelacions sobre la fortuna amagada de Juan Carlos I apunten que el 2008 va dipositar cent milions de dòlars en un compte corrent a Ginebra. Segons que publica Tribune de Genève, els diners formaven part d’un regal del rei Abdul·lah de l’Aràbia Saudita. El compte corrent era al banc Mirabaud i anava a nom de la fundació Lucum, una entitat panamenca de la qual Juan Carlos I és l’únic beneficiari.
Segons el diari suís, el rei espanyol va retirar diners d’aquest compte durant anys, fins que el 2012 bona part del que quedava, uns seixanta-cinc milions, van ser lliurats a Corinna zu Sayn-Wittgenstein, amant del monarca, que els va dipositar en la filial d’un altre banc de Ginebra a les illes Bahames. Aquestes transaccions, que fins ara no s’havien fet públiques, són sota investigació criminal per les autoritats suïsses, que les consideren ‘sospitoses d’emblanquiment de capitals’.
La investigació va començar el 2018, quan diaris espanyols van revelar àudios en què Corinna zu Sayn-Wittgenstein afirmava que havia amagat diners de Juan Carlos I. En aquells enregistraments,
l’amant assegurava que ell volia una comissió pel contracte del TGV a la Meca, que va guanyar un consorci espanyol després de fer, a última hora, una rebaixa del 30% del pressupost.
El fiscal Yves Bertossa, que encapçala la investigació, considera que els cent milions de Juan Carlos I al banc Mirabaud són en realitat la comissió pel contracte del TGV a la Meca. Una versió que no admeten els advocats de Corinna zu Sayn-Wittgenstein, que asseguren que les dates no concorden: Juan Carlos va rebre els diners el 2008 i el contracte es va atorgar el 2009.
Tribune de Genève explica que, en una declaració, l’administrador de la fortuna del rei espanyol va confirmar que l’Aràbia Saudita havia pagat els cent milions a la fundació Lucum. Un traspàs de diners que va definir com un regal de rei a rei, i no pas com una comissió.
Arran de l’escàndol de la cacera a Botswana (2012), Mirabaud va decidir de no fer-se càrrec dels diners de Juan Carlos I per raons de reputació. Llavors el rei espanyol va cedir un milió a un resident de Ginebra i va donar la resta de la fortuna, uns seixanta-cinc milions, a Corinna zu Sayn-Wittgenstein.
La defensa de l’amant del rei ha assegurat davant les autoritats que la donació va ser completament legítima i legal. ‘El 2012, la nostra clienta va rebre un regal no sol·licitat per part del rei emèrit, que el va considerar com una mena de donació per a ella i el seu fill, per qui tenia afecte’, han al·legat.
Comissions per la venda del Banco Zaragozano
L’escàndol publicat per la Tribune de Genève s’afegeix al que ja va destapar The Telegraph fa poques setmanes. Segons el diari anglès, tant Juan Carlos I com el seu cosí, Álvaro d’Orleans-Borbó, van cobrar comissions en la venda del Banco Zaragozano a Barclays el 2003; concretament, d’Orleans-Borbó va ingressar quaranta-sis milions d’euros com a mitjancer en aquella operació que va acabar essent desastrosa per al banc britànic.
La sospita sobre Juan Carlos I es fonamenta en el fet que ja s’havien fet públiques acusacions contra ell d’haver acumulat una fortuna en uns quants comptes secrets en bancs suïssos que duien el nom precisament del seu cosí.
ENLLAÇ NOTÍCIA :
https://www.vilaweb.cat/noticies/juan-carlos-fortuna-ginebra-ave-meca/
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada