dijous, 23 de gener del 2020

Última hora : El Suprem avala l’argúcia de la JEC per a retirar l’escó al president Torra



PAÍS - PRINCIPAT






Els lletrats del parlament i de la Generalitat van concloure que la JEC no pot destituir-lo com a president














Per: Redacció

23.01.2020  13:54




El Tribunal Suprem espanyol manté la decisió de retirar l’escó de diputat al president de la Generalitat Quim Torra. La secció quarta de la sala del contenciós-administratiu ha refusat el recurs presentat per la defensa de Torra, que demanava com a mesura cautelar de deixar en suspens la decisió de la Junta electoral espanyola (JEC) de retirar-li l’acreditació malgrat que la condemna per desobediència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) no és ferma. El Suprem ja es va pronunciar fa tres setmanes en aquest mateix sentit, però la defensa de Torra havia presentat un recurs contra la suspensió que, ara, ha tornat a desestimar.



La decisió del Suprem va en sentit contrari del que va demanar la fiscalia, que va avalar la petició del president de la Generalitat. Argumentava que ‘en ordre a la prudent i
equilibrada preservació’ dels ‘interessos públics’, que podrien resultar ‘contradictòriament afectats’ per la inhabilitació en un context ‘complex’, calia no oposar-se a la suspensió de la decisió de la JEC.




Aquesta decisió no és la sentència ferma del judici per no haver retirat dins del termini marcat per la JEC la pancarta del Palau de la Generalitat en suport als presos polítics i exiliats, que encarà trigarà mesos a arribar. De moment, el Suprem només s’ha pronunciat pel que fa a la suspensió imposada per la JEC.



Malgrat tot, el parlament considera que Torra continua essent diputat. Així ho va aprovar el ple del 4 de gener i ho va convalidar la mesa amb una àmplia majoria de JxCat, ERC i el PSC. Segons l’Estatut de Catalunya i la llei de la Presidència de la Generalitat, un diputat i el president només poden ser apartats del càrrec amb una sentència judicial ferma. Aquest és el criteri que han defensat també els lletrats del parlament en un informe. Els lletrats del parlament sostenen que Torra podria continuar com a president malgrat que fos inhabilitat com a diputat. Seria una situació inèdita. Per tant, podria continuar exercint el càrrec fins que s’acabés la legislatura i decidís de convocar eleccions anticipades o bé fins que la sala segona del Suprem el condemnés amb sentència ferma. Els lletrats de la cambra consideren que la decisió de la JEC és un acte administratiu nul, que no es pot declarar una ‘inelegibilitat sobrevinguda’ i que és un organisme incompetent per a resoldre aquest afer.



El criteri és compartit pels lletrats de la Generalitat, que van concloure que la JEC no pot destituir el president Torra. A l’informe, consideren que la destitució del càrrec ‘ha de ser com està previst en una llei i, en l’actualitat, cap llei preveu la destitució en execució d’una pena d’inhabilitació en virtut d’una sentència condemnatòria que no és ferma […] Cap òrgan administratiu o judicial pot fixar noves causes de destitució per al president de la Generalitat que no estan previstes en una llei’. Segons el document, la interpretació extensiva de les causes de la destitució del president, més enllà del seu sentit estricte, suposaria ‘una vulneració del dret fonamental de participació política’ i es recorda que la constitució espanyola atribueix a una sola llei, amb moltes limitacions, la potestat d’establir i fixar les causes que impedeixen gaudir del dret fonamental a l’exercici d’un càrrec públic.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/suprem-torra-jec-esco-inhabilitacio/?utm_source=push