dimarts, 5 de novembre del 2019

Sánchez promet mà dura: penalitzar els referèndums i "portar Puigdemont a Espanya"



EL DEBAT






Nicolas Tomás
Foto: EFE
Madrid. Dilluns, 4 de novembre de 2019


















L'únic debat a cinc de la campanya del 10-N havia de ser un tots contra Pedro Sánchez. En part ho ha estat, però també ha estat un gairebé tots contra Catalunya, amb enfrontaments paral·lels. Tant el candidat socialista com els seus adversaris Pablo CasadoAlbert Rivera i Santiago Abascal han exposat tota una sèrie de mesures, algunes coincidents, per respondre a l'independentisme de forma contundent. Molts pals i poques pastanagues L'única excepció ha estat Pablo Iglesias, que s'ha quedat sol defensant la necessitat d'una sortida dialogada al conflicte català.



El bloc de Catalunya l’ha començat el mateix Pedro Sánchez, que ha anunciat tres mesures si aconsegueix la “confiança majoritària” dels ciutadans. La primera, “construir concòrdia” amb una nova assignatura “sobre educació en valors civils, constitucionals i ètics”. La segona, modificar la llei General de la Comunicació Audiovisual perquè els ens públics s'hagin d'escollir per dues terceres parts dels parlaments. L’objectiu és “posar fi a l’ús sectari de TV3”. I la tercera, tornar a tipificar al Codi Penal la convocatòria de referèndums sense competència.
Una despenalització que va fer l’expresident socialista José Luis Rodríguez Zapatero.




També ha arribat a prometre "portar Puigdemont a Espanya perquè rendeixi comptes davant la justícia", després de retreure a Casado que se'ls escapés. Al diàleg s'hi ha referit de passada.












Pablo Casado ha presentat un altre reguitzell de mesures, des d’enviar el requeriment del 155 fins a “posar fi a l’adoctrinament, la propaganda i el Diplocat”. El líder del Partit Popular, a qui les enquestes auguren una remuntada, ha entrat directament al cos a cos amb Pedro Sánchez, a qui ha acusat de "no creure en la nació espanyola". També ha qüestionat la "plurinacionalitat" que recull el programa del PSOE, assegurant que "només existeix a Bolívia". Ha plantejat les eleccions com un “referèndum sobre Pedro Sánchez”, que “està a la Moncloa per Torra, Otegi i Junqueras”.



Albert Rivera ha arribat al plató amb una maleta plena de gadgets per ensenyar. Les enquestes li van molt malament i aquest és el seu gran aparador. Ha començat la seva intervenció amb un tros de llamborda de Barcelona. “Aquesta llamborda amenaça la democràcia i l’Estat de dret”, ha assegurat dirigint-se a Sánchez, a qui ha demanat que “no tingui por d'aplicar la Constitució”. També ha ensenyat un altre pergamí amb les “concessions” del PSOE i el PP a Catalunya. La seva recepta: 
destituir el president Torra i “aplicar un 155 de veritat”.


















Però en mà dura ningú no supera la marca original, Santiago Abascal, que s'estrenava en un debat electoral. La seva primera mesura: “Impulsar la suspensió de l’autonomia” de Catalunya per “controlar TV3, els Mossos d’Esquadra i l’educació”. La segona: “Il·legalitzar els partits colpistes que s’han convertit en organitzacions criminals”. I la tercera: “Detenir, emmanillar i posar a disposició judicial” el president Torra després d’una querella per rebel·lió de l’Advocacia de l’Estat.



L’única excepció a la norma ha estat Pablo Iglesias, que ha entrat a l’atac també contra Pedro Sánchez per “competir a veure qui té la mesura més dura”. Enfront dels quatre adversaris, no ha parat de defensar la bandera del diàleg i, també, la de la plurinacionalitat. Li ha reclamat que tingui la mateixa “cintura” que va tenir Adolfo Suárez per reunir-se amb Josep Tarradellas quan encara era a l’exili i trobar un encaix per Catalunya a l’Estat. Ha lamentat, al final del bloc, que Catalunya és l’”excusa perfecta” perquè Sánchez busqui un pacte amb el PP. També s'ha preguntat com pensa "portar Puigdemont", si enviant els GEO a Bèlgica. Li ha recordat que "correspon als jutges".



Baralla a la dreta: “No s’equivoqui d’adversari”


Però més enllà dels previsibles, també hi ha hagut enfrontaments inesperats. Per exemple, a la dreta. Albert Rivera ha criticat que el PP i el PSOE “fan veure que es barallen després de 40 anys de concessions de competències”. Pablo Casado li ha respost que “no s’equivoqui d’adversari perquè estem tots contra el que fan l’esquerra i els nacionalistes”.



També se les ha tingut sobre la corrupció. “No em doni lliçons de corrupció. Si vol li puc donar classes de primàries netes”, ha rebatut el líder del PP. El president de Ciutadans li ha arribat a reclamar que “no sigui patètic”.



Posicions enrocades

 

Les posicions continuen enrocades sobre pactes postelectorals. Mentre que Pablo Iglesias ha insistit en la seva aposta per un govern de coalició, Pedro Sánchez ha proposat un “pacte de desbloqueig” que passi per “deixar governar la llista més votada” el 10-N. El candidat del PSOE, però, ha esquivat les reiterades preguntes de Pablo Casado sobre si té intenció de pactar la investidura amb els independentistes.




Calviño vicepresidenta

 

A més de mesures contra l’autogovern català, Pedro Sánchez també ha anunciat una altra mesura en el bloc econòmic, amb vistes a la desacceleració econòmica. El dirigent socialista ha promès "elevar el rang de l'àrea econòmica" del seu govern i crear una vicepresidència econòmica, que dirigiria l'actual ministra Nadia Calviño, una persona amb “reputació nacional i internacional molt acreditada”.












ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/eleccions10n-sanchez-referendum-debat_437925_102.html