dilluns, 25 de novembre del 2019

El 94% de la militància d’ERC refusa d’investir Sánchez si no hi ha negociació entre els dos governs



PAÍS - PRINCIPAT






La majoria de la militància avala l'opció de la direcció republicana, condicionar el suport a la investidura a canvi d'un acord previ perquè hi hagi una mesa de negociació




 










Per: Redacció

25.11.2019  20:32




La militància d’ERC ha avalat avui amb una majoria àmplia que els republicans no donin suport a la investidura de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol si abans de la votació no arriben a un acord amb el PSOE per a abordar el conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol en una mesa de negociació. ‘El diàleg ha de ser entre iguals, entre els governs’, ha dit la portaveu del partit, Marta Vilalta, a la conferència de premsa en què ha anunciat el resultat de la consulta.



Un 94,6% dels militants han donat suport al sí a la pregunta: ‘Està d’acord amb rebutjar la investidura de Pedro Sánchez si prèviament no hi ha un acord per a abordar el conflicte polític amb l’estat a través d’una mesa de negociació?’ Uns 8.500 militants d’ERC tenien dret a vot en aquesta consulta electrònica no vinculant, que ha tingut una participació del 70%. El ‘no’ ha obtingut només el 5,4% dels vots.



Vilalta ha insistit que cal una negociació i un diàleg de govern a govern. ‘Pot ser un primer pas per a caminar cap a una solució democràtica entre Catalunya i l’estat espanyol’, ha dit. ‘No ens fa res ser els que obrim camí, sabem que si aconseguim aquesta
mesa de negociació altres formacions se sumaran a aquest acord. És el que demana la societat catalana’, ha afegit. Vilalta ha reiterat les condicions exposades ahir per Pere Aragonès, coordinador nacional del partit i vice-president del govern, en un article a La Vanguardia.



Aragonès concretava que la taula de negociació que ERC fa temps que proposa per a desencallar el conflicte s’hauria de sustentar en quatre potes: un diàleg de reconeixement i entre iguals, que sigui sincer i sense condicions, amb un calendari clar i amb garanties de compliment. Aragonès també va proposar que tots els pactes que surtin de la taula de negociació se sotmetin a votació dels catalans. ‘No hi ha res més validador que les urnes’, deia.



L’equip negociador designat per ERC –Marta Vilalta, Gabriel Rufián i Josep Maria Jové– es reunirà durant els pròxims dies amb els representants del PSOE per a continuar explorant un possible acord que faciliti l’abstenció dels republicans a la investidura de Sánchez, fet que permetria que el govern entre el PSOE i Unides Podem tirés endavant.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/les-bases-derc-refusen-investir-sanchez-sense-un-acord-previ/