dimarts, 12 de novembre del 2019

Bufetada de l’advocat de la UE a Marchena: dóna la raó a Junqueras sobre la seva immunitat



MÓN - EUROPA






L'opinió de l'advocat general no és vinculant però té molt de pes en la decisió que acabi prenent pròximament el Tribunal de Luxemburg 














Per: Redacció

12.11.2019  10:08




L’advocat general de la UE, el polonès Maciej Szpunar, ha donat la raó a Oriol Junqueras en la qüestió prejudicial que va presentar el Tribunal Suprem espanyol sobre la immunitat del president d’ERC com a eurodiputat electe. 



Segons l’advocat, ‘l’adquisició del mandat parlamentari dels diputats europeus resulta únicament del vot dels electors i no pot estar supeditada a l’ulterior compliment de cap formalitat’. 



El tribunal presidit per Manuel Marchena va impedir a Junqueras d’exercir d’eurodiputat i de prendre’n possessió en la sessió inaugural del Parlament Europeu a Estrasburg el 2 de juliol proppassat perquè no havia complert el formalisme de prometre la constitució espanyola. Un formalisme que el mateix Marchena
li havia impedit de fer. El tribunal, tanmateix, va presentar una qüestió prejudicial per a aclarir quan començava la immunitat de Junqueras com a eurodiputat.



La posició de l’advocat de la UE no és vinculant per al que pugui decidir el Tribunal de Justícia de la UE, però té molt pes i normalment hi coincideix. A més, la decisió que pugui prendre el TJUE en el cas de Junqueras tindrà una implicació directa sobre la demanda que aquest mateix tribunal va admetre a tràmit per part de Carles Puigdemont i de Toni Comín com a eurodiputats electes.



El TJUE examina quin és l’abast de la immunitat dels eurodiputats i si l’estat espanyol tenia l’obligació d’alliberar Junqueras arran dels dubtes traslladats pel Tribunal Suprem en el cas del president d’ERC.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/advocat-ue-junqueras-eurodiputat-suprem-immunitat/