dimarts, 2 de juliol del 2019

Matt Carthy: ‘Avui són els eurodiputats catalans, però demà qui serà?’



MÓN - EUROPA






Entrevista a l'eurodiputat del Sinn Féin que s'ha plantat davant Tajani en defensa de Puigdemont, Comín i Junqueras 















Per: Josep Casulleras Nualart

02.07.2019  14:18




L’eurodiputat del Sinn Féin Matt Carthy ha estat qui ha alçat la veu davant d’Antonio Tajani i la resta de 747 parlamentaris que eren presents en la sessió constitutiva del Parlament Europeu a Estrasburg. El president sortint de l’eurocambra el volia fer callar, però Carthy ha condemnat l’impediment perquè també fossin a l’hemicicle Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras. Més tard, a l’exterior del parlament i davant de deu mil manifestants independentistes, l’eurodiputat irlandès ha fet un discurs contundent, dient que hi havia un núvol fosc damunt de l’edifici del parlament, perquè veu inquitant i preocupant aquesta limitació de drets polítics que s’ha consumat avui. Hi hem parlat a migdia, just després de la seva intervenció en l’escenari d’Omplim Estrasburg.











—Heu denunciat el silenci dels líders europeus.


—El president Tajani ha obert la seva intervenció dient que el parlament europeu ha estat la casa de la democràcia, ha estat la veu dels ciutadans europeus, en l’única institució de la UE elegida directament pels ciutadns. Però hi ha dos milions de ciutadans a qui se’ls ha negat la veu en aquest parlament europeu i mentre això continuï, el parlament europeu perd la legitimitat per parlar de de democràcia, de l’estat de dret o dels drets humans. 



Perquè la negació de la democràcia és la negació del més bàsic dels drets, i és inacceptable. El silenci del president Tajani i d’altres líders europeus he de dir que és absolutament vergonyós. Els votants catalans mereixen de tenir representació, de la mateixa manera que els meus votants, o que els votants del president Tajani. Tots són igualment ciutadans europeus i mereixen de tenir representació al parlament europeu.



—I els altres eurodiputats? Quina és la seva actitud, i què espereu dels eurodiputats dels altres grups?

—Sabem que hi ha molts eurodiputats que donen suport al dret del poble català a l’autodeterminació. Hi ha encara un nombre més gran d’eurodiputats que donen suport al dret de tots els representants electes de prendre possessió dels seus escons. Hi ha molts eurodiputats que són agressius o hostils al fet que els parlamentaris catalans siguin representats de cap manera; si poguessin els vedarien tots. Però hi ha un gran grup d’eurodiputats que romanen callats. Per a mi aquest silenci és vergonyós i no és acceptable; han de parlar amb la seva veu, han d’alçar la veu per la democràcia i els drets humans, per la prevalença dels processos democràtics. Perquè avui són els eurodiputas catalans, però qui serà demà? Si no ens plantem i diem als dirigents de la UE que ningú no pot negar als representants electes del poble europeu el seu dret de ser aquí, en aquesta institució.



—Pot ser un precedent perillós a Europa? Si Espanya pot vedar diputats electes, qui no ho podrà fer demà?

—El govern espanyol ha establert unes noves normes, que tenen un sol propòsit: negar al poble de Catalunya el seu dret de tenir els seus representants electes al parlament europeu. Si a Espanya se li permet de fer això, què impedirà que un altre país que imposi unes altres normes per a impedir uns altres eurodiputats que no els agradin de prendre els seus escons? Qui ha de decidir qui s’asseu al parlament europeu són els votants, la gent, i al poble de Catalunya se li ha prohibit aquest dret. És absolutament inacceptable. I és una vergonya que qualsevol diputat romangui callat davant d’una agressió com aquesta contra la democràcia.



—Confieu que Puigdemont, Comín i Junqueras acabin essent finalment eurodiputats amb tots els seus drets?

—No ho sé. Però cada dia que passa que no són eurodiputats és un dia més que la Unió Europea no pot donar cap lliçó a ningú del món sobre democràcia o sobre l’estat de dret. No ho pot fer; ha perdut tota la seva credibilitat. Algun dia hi haurà una Catalunya independent, i això és així perquè els catalans ho desitja, i això és el que la història ens ensenya: que acabarà passant. El que ens hem de preguntar és si volem que una Catalunya independent sigui membre de ple dret de la UE? Jo sí que ho vull; crec que la majoria de la gent a Europa ho vol. I els líders europeus han de començar a actuar, no només per a la gent de Catalunya, sinó per tots els qui creiem en la democràcia a tot Europa i a tot el món.



—Heu fet un discurs molt apassionat en l’acte d’avui. Què us sembla la resposta dels catalans en aquesta mobilització?

—És increïble de veure tanta gent que ha viatjat des de Catalunya. És la manifestació més gran que he vist mai a l’exterior del Parlament Europeu. És un senyal, no per a mi, perquè hi dono suport, però també per a tothom dins d’aquest edifici [assenyala la seu de l’Eurocambra] .El Parlament Europeu ha gastat milions d’euros en una campanya anomenada ‘aquesta vegada votaré’ abans de les eleccions, per encoratjar el vot de la gent, i hi ha més de dos milions de catalans que van dir ‘aquesta vegada votaré’ , i en canvi el parlament europeu veu bé que tres eurodiputats catalans siguin vedats. És inacceptable. 


Per a la gent de Catalunya que ha viatja: sou benvinguts a Estrasburg. Espero que aquesta visita no hagi estat en va i que els dirigents de les institucions europees escoltin la vostra crida.












ENLLAÇ NOTÍCIA :