dimecres, 10 de juliol del 2019

ERC i JxCat continuen sense acord a la Diputació tot i que els comuns consideren una via que el permetria



PAÍS - PRINCIPAT






ERC incrementa la pressió per a tancar un acord i JxCat reclama de revocar els pactes als ajuntaments 














Per: Odei A.-Etxearte

10.07.2019  15:08




Quan falta menys d’un dia per a la constitució de la Diputació de Barcelona, JxCat i ERC no han acostat pas posicions i només s’albira una possibilitat aritmètica perquè les dues formacions tinguin majoria: una abstenció pràctica de CatECP. Però políticament és una suma complicada, i el terreny de negociació està cada vegada més minat de retrets entre els dos socis de govern. ERC dóna per feta l’abstenció de CatECP si JxCat accepta la presidència de la diputació, i emplaça els de Carles Puigdemont a decidir si els volen de socis o prefereixen el PSC. JxCat nega tenir la garantia de l’abstenció dels comuns i, en nom de la unitat estratègica, avisa que també s’han de revocar els acords que s’han fet a la contra als ajuntaments i als consells comarcals. Fonts dels comuns aclareixen que, si JxCat i ERC tanquessin un acord i la presidència de la diputació fos per als de Puigdemont, haurien d’analitzar el pacte, però és possible que optessin per votar el seu propi candidat. Això faria que les dues formacions independentistes tinguessin majoria simple en la segona votació, sempre que també hi votés a favor el diputat de Tot per Terrassa (TxT). Malgrat que mantenen encara obertes les negociacions, fonts de TxT confirmen a VilaWeb que donarien el vistiplau a un acord entre ERC i JxCat.



Sigui com sigui, aquest pre-acord entre ERC i JxCat no s’ha tancat, i sembla lluny de concretar-se. Entre altres raons, perquè JxCat insisteix que s’han de revocar més pactes, i mantenen la prioritat dels ajuntaments de Sant Cugat del Vallès i Figueres. Mentrestant, el posicionament dels comuns s’ha convertit en un dels principals elements de discòrdia entre ERC i JxCat. La presidenta de CatECP, Jéssica Albiach, ja va descriure ahir en una
conferència de premsa la realitat política de les sumes: no donaran suport a cap acord en què hi hagi el PP, Ciutadans o JxCat. Però com que es tracta d’una votació amb noms a les paperetes, tampoc no hi poden votar en contra, de manera que o s’abstenen amb un vot en blanc o donen suport al seu candidat. Segons fonts dels comuns, divendres sí que acceptaven un pacte amb JxCat que donava la presidència de la diputació a ERC, però els de Puigdemont van fer públic l’acord amb el PSC. Ara bé, els comuns no sabien que ERC oferiria la presidència de la institució a JxCat i no han participat de més negociacions. D’altra banda, C’s ha anunciat que votarà el seu candidat, de manera que el PSC només sumaria prou suports amb JxCat.



Els dos partits han manifestat el desacord als passadissos del Parlament de Catalunya, amb declaracions i pressions creuades que han situat els comuns en el centre d’una disputa cada vegada més enrevessada. Els contactes continuen oberts. Però si no hi ha un gir d’última hora, sembla inviable un acostament entre JxCat i ERC. Els dos partits intenten evitar que la crisi afecti l’estabilitat del govern mentre pugnen en públic perquè s’imposi el seu relat sobre l’acord impossible. S’han instal·lat en el repartiment de culpes.



Dins l’hemicicle, el president del grup d’Esquerra, Sergi Sabrià, i el president de la Generalitat, Quim Torra, n’han parlat sense referir-s’hi explícitament, i l’oposició no ha furgat en les contradiccions entre els socis de l’executiu. Durant la sessió de control al govern, Sabrià ha demanat a Quim Torra que es refermés en la idea que l’independentisme s’havia de reforçar a totes les institucions. El president de la Generalitat ha demanat un esforç perquè haguessin d’assumir les mínimes ‘contradiccions’ possibles, bo i admetent que n’hi havia.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.vilaweb.cat/noticies/erc-i-jxcat-continuen-sense-acord-a-la-diputacio-tot-i-que-els-comuns-es-plantejarien-una-via-que-el-permetria/