dimecres, 17 d’abril del 2019

No del Suprem als presos de JxCat: ni sortir a fer campanya ni fer-la des del tribunal



JUDICI AL PROCÉS






Marina Fernàndez
Foto: ACN
Barcelona. Dimecres, 17 d'abril de 2019

















Fa setmanes que Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull havien demanat poder sortir de la presó per participar en actes de Junts per Catalunya, la candidatura que tots tres encapçalen. Per si no els concedien el permís, havien plantejat l'alternativa de poder atendre els mitjans de comunicació i gravar espots per a la campanya electoral des de la seu del Suprem durant les pauses del judici al procés. Aquest dimecres, el tribunal acaba de denegar-los totes aquestes peticions. 













Com argumenta el Suprem la decisió? Doncs en relació a la sol·licitud principal, que era poder protagonitzar mítings electorals, el Suprem s'agafa a que la Llei General Penitenciària només contempla que s'atorguin permisos extraordinaris de sortida en casos que
afectin un familiar de l'intern, com ara la mort, una malaltia greu o per un part. Fora d'això, diu, cal que es tracti de "motius importants i comprovats", i segons la sala, aquest no és el cas, perquè "l'assumpció de condició de candidats no és un esdeveniment inesperat o extraordinari, sinó el fruit d'una decisió lliure i voluntària, havent pogut preveure les restriccions que implicava" la seva situació.



Pel que fa a la denegació de la proposta d'aprofitar els recessos del judici o els moments abans de començar les sessions per organitzar rodes de premsa o gravar anuncis de campanya des de la pròpia seu del Suprem, la justificació dels magistrats és que les pauses estan pensades perquè els acusats puguin descansar i assistir a les sessions del judici oral en les millors condicions per exercir el seu dret de defensa.



Entre els raonaments de l'escrit del Suprem, que caldria modificar les mesures de seguretat i que seria indegut convertir la sala en una "administració electoral paral·lela". Alhora, defensa que de cap manera aquesta decisió "suposa la impossibilitat de ser escollit, ni comporta una pèrdua o alteració essencial del dret de participació democràtica".













El mateix Jordi Sànchez ha qüestionat la decisió del Suprem. L'expresident de l'ANC es pregunta en una piulada "on és la igualtat d'oportunitats?" i exclama que "prou discriminació!".



Pendents de la petició a la JEC per intervenir per videoconferències

 

A Junts per Catalunya tenen encara un ham llançat perquè pugui escoltar-se la veu dels seus candidats presos durant la campanya. Es tracta de la sol·licitud que van enviar aquest dimarts a mitjanit a la Junta Electoral Central perquè Jordi Sànchez pugui atendre per videoconferència des de Soto del Real les rodes de premsa que les agències ACN i EFE organitzen amb tots els caps de llista. A més, segons expliquen fonts de la candidatura, ampliaran aquesta sol·licitud perquè Turull i Rull també puguin respondre de manera telemàtica a entrevistes amb altres mitjans.



La proposta de JxCat va arribar hores després de conèixer que la JEC autoritzava a Oriol Junqueras participar de la roda de premsa de l'Agència Catalana de Notícies aquest divendres sant, connectant des de la presó.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/tribunal-suprem-jxcat-judici-proces-jordi-sanchez-josep-rull-jordi-turull-campanya_375832_102.html