dimecres, 13 de març del 2019

Sánchez portarà al TC la comissió d'investigació de la monarquia al Parlament



GOVERN ESPANYOL







Nicolas Tomás
Foto: EFE
Madrid. Dimecres, 13 de març de 2019




















Nou recurs del govern espanyol al Tribunal Constitucional. Aquest cop anirà en contra de la comissió d'investigació aprovada pel Parlament sobre la monarquia, segons ha avançat El Periódico i ha pogut confirmar El Nacional. L'ens, que va veure la llum verda del ple de la cambra la setmana passada, tenia com a objectiu investigar les "activitats irregulars o delictives de persones vinculades a la Família Reial". L'executiu de Sánchez ja va impugnar la reprovació del monarca per part del ple la passada tardor.
Des de l'executiu asseguren que la comissió serà impugnada durant els propers dies.



Prèviament han demanat un dictamen al Consell d'Estat perquè es pronuncï, i fonts del govern socialista recorden que l'abast de la comissió "va més enllà de les seves funcions". Assenyalen que el reglament del Parlament estableix que les comissions d'investigació de la cambra han d'abordar "assumptes d'interès públic que siguin competència de la Generalitat", on consideren que no hi entra la Casa Reial.



El passat octubre, el govern de Sánchez ja va impugnar la reprovació del rei Felip VI per part del ple del Parlament, fonamentada en el seu paper el 3-O. Va seguir el mateix procediment demanant un dictamen al Consell d'Estat. No obstant això, aquest ens
consultiu va desaconsellar la presentació del recurs, però Moncloa va tirar endavant de totes maneres argumentant que s'obria de nou la via unilateral.



Abans d'aquest, l'executiu socialista ja havia presentat un altre recurs contra una altra decisió del Parlament. El juliol de l'any passat, acabat d'arribar a la Moncloa, va portar davant de l'alt tribunal una moció aprovada per la cambra, que reafirmava la declaració de desconnexió del 9 de novembre del 2015.



La proposta de creació d'aquesta comissió d'investigació va ser aprovada amb els 71 vots favorables dels grups impulsors: Junts per Catalunya, ERC, els comuns i la CUP. Tots ells van defensar la necessitat d'acabar amb la impunitat i l'opacitat de la casa reial, amb els privilegis de bressol. Cs, el PP i el PSC hi van votar en contra.









ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/constitucional-sanchez-comissio-monarquia-parlament_363978_102.html