dimarts, 5 de març del 2019

Les defenses empipen Marchena quan desmunten el relat de la violència de Millo



ESPECIAL JUDICI 1-O







L’exdelegat del govern espanyol retreu a Trapero que no volgués utilitzar la força si hi havia gent gran o nens








per Quico Sallés (Tribunal Suprem)  
05/03/2019 14:36 | Actualitzat a 05/03/2019 14:59 
Jordi Pina, en un moment de la sessió | QS
 




Tensa segona ronda del testimoni d’Enric Millo en la sessió de la vista oral d’aquest matí al Tribunal Suprem. L’interrogatori de les defenses a l’exdelegat del govern s’ha dirigit a desmuntar el relat de violència del procés que havia descrit feia uns moments a les acusacions. El setge dels lletrats de les defenses ha obligat al president del Tribunal, Manuel Marchena, a fer de Primo de Zumosol i sortir al rescat del testimoni per renyar i aturar l’escomesa dels lletrats defensors. De tota manera, Millo s'a mostrat tranquil en tots els interrogatoris.




El primer round l’ha viscut amb Xavier Melero, el lletrat de la defensa de Joaquim Forn. Melero li ha recordat que l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya impedia precintar els col·legis electorals abans del Primer d’Octubre. Millo ha reconegut que la decisió judicial “complicava les coses”  perquè ”poder tancar les escoles divendres hauria facilitat la feina”. L’advocat de Forn ha aprofundit en la Junta de Seguretat del 28 de setembre. Una reunió que ha titllat “d’esperpèntica” i en la que ha retret al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que advertís que “no utilitzaria la força si hi havia nens i persones grans”. Per a Millo, “en els Mossos es va imposar la línia política a la professional”. 





Els whatsapp misteriós




Sobre l’operatiu del Primer d’Octubre hi ha hagut un detall molts interessant sobre com, quan i per què es van aturar les càrregues. Millo havia explicat a la Fiscalia que sobre les primeres actuacions de la policia el Primer d’Octubre va comunicar en una conversa pujada de to amb Forn que “no podia fer res” perquè el Cos Nacional de Policia i la Guàrdia Civil actuava com a policia judicial. Ara bé,  el lletrat de Forn li ha refrescat un missatge que la tarda de l'1-O va enviar Millo a Forn i on li deia que "ja està fet el que hem parlat", enviat a les 18.09 h. "No recordo del que està parlant", ha dit Millo, evitant l’escomesa de si havien parlat d’aturar les càrregues.




Melero també ha posat en problemes Millo quan li ha preguntat sobre els detinguts durant el procés. Concretament, Millo ha reconegut que el 20-S no hi va haver detencions. Una dada que topa contra el "clima d'intensa violència" que havia relatat durant l'interrogatori. "Si no n'hi va haver caldrà preguntar als Mossos que estaven presents i tenien la competència en seguretat ciutadana", ha replicat. Sobre si la “DUI no va ser una broma”, Melero li ha preguntat, amb ironia, si les autoritats del suposat “nou estat se li van presentar o li van demanar les credencials”. “No!”, ha conclòs Millo. De tota manera, Marchena ha tocat el crostó a Melero per llegir declaracions de premsa de Millo.



Melero no s’ha arronsat i la recordat que a la sala s’havien llegit fins i tot “tuits”. “El twitter és una altra cosa”, ha contestat Marchena.





 A continuació,  ha estat el torn de l’advocat d’Oriol Junqueras i Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, que ha enfurismat Marchena. “Això no és un cara a cara!”, li ha etzibat el magistrat, però l’advocat no ha baixat del burro defensant que volia desacreditar la violència exposada per Millo. Van den Eynde ha demanat explicacions sobre la pintada que ha recordat en el seu testimoni on s’hi llegia “Millo Muerte”. Concretament si s’havia investigat l’origen. “desconec l'autoria però el que sí sé és que la ve netejar la meva filla"”, ha reblat. També l’ha inquirit sobre si el 20-S va veure si hi van haver morts o ferits. Marchena ha renyat amb insistència l’advocat i li ha pregat no utilitzar la ironia.



Aquest ha replicat que havia de desmuntar la tesi de la violència i ha donat per acabat l’interrogatori. Millo no ha pogut concretar cap episodi concret de violència.




La defensa de Jordi Cuixart ha preguntat a Millo si els "objectes incendiaris" es limitaven a "un tros de roba" llençat cremant a Igualada. "No va ser l'únic", ha respost Millo, tot i que no ha concretat ni dates ni llocs. Marchena ha saltat com una molla, però Salellas ha aguantat el tipus i ha mantingut la posició per desmuntar el relat de la violència. El president de la Sala li ha tirat floretes després de dir-li que no era objecte del debat les percepcions de Millo i Salellas ha tancat el debat amb un “si és així, em quedo molt tranquil”.




Ha tancat el torn de les defenses l’advocat Jordi Pina, defensor de Jordi Sànchez, Josep Rull i Jordi Turull, ha entrat en barrena en l’interrogatori. Pina li ha demanat si tenia coneixement que l'1-O hi havia gent "armada o fent barricades". "Hi havia persones camuflades o barrejades que tenien finalitat de caràcter violent i així ho van executar però no se ni qui ni quants ni quins objectes portaven", ha manifestat sense concretar cap cas.



També, en una jugada de pissarrí, ha fet pronunciar el nom de Sànchez per constatar que en cap moment l’havia nomenat en la seva testifical. Una manera de desvincular el seu client de les accions que descrivia Millo.




Pina s’ha enganxat amb Marchena i curiosament el magistrat ha hagut de recular. Ha estat quan l’advocat ha collat a Millo per saber qui li donava informació sobre els elements violents. Marchena ha hagut de sortir a protegir el testimoni. Pina s’ha defensat al·legant que busca constatar la veracitat de Millo i Marchena li ha donat la raó. Millo no ha sabut respondre.




No demana aplicar l'estat d'excepció



A preguntes del lletrat Francesc Homs, ha dit que no va considerar que fos necessari decretar l'estat d'alarma i excepció perquè considerava que la presència de Mossos, Guàrdia Civil i CNP era "suficient per frenar els actes de violència i afrontar-los d'acord amb la llei". També ha reconegut que no va demanar a Rajoy que es declarés una situació d'interès per a la seguretat nacional.





Millo també ha reconegut que, arran dels plens de setembre, no va demanar que el TC –d'acord amb la llei del tribunal- suspengués els càrrecs públics que prèviament havia avisat per incomplir resolucions del tribunal.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://elmon.cat/especial-judici-1-o/defenses-empipen-marchena-desmunten-relat-violencia-millo