divendres, 22 de febrer del 2019

Quan la reina d'Anglaterra deixa en evidència Felip VI



Lluís Bou
Barcelona. Divendres, 22 de febrer de 2019
















La reina d'Anglaterra està deixant en evidència el rei Felip VI perquè, a diferència d'ell, sempre ha mantingut una exquisida neutralitat respecte a la possible independència d'Escòcia. La reina Elisabet II no només no va rebutjar el referèndum, sinó que tampoc es va posicionar a favor de l'unionisme i va ser neutral en tot moment.



El diari conservador The Times va anunciar el 2014 a tota portada que la monarca anglesa seguiria aquesta mateixa actitud allunyada de l'a por ellos de tradició espanyola, amb un contundent titular en relació amb el procés independentista escocès: "No m'arrossegueu a aquest debat, diu la reina".














Elisabet II va respondre d'aquesta manera als polítics anglesos que reclamaven que es
posicionés en contra de la independència i que defensés el 'no'. "La imparcialitat constitucional del sobirà és un principi establert de la nostra democràcia i que la reina ha demostrat al llarg del seu regnat. Com a tal, la monarca està per sobre de la política i els qui ocupen càrrecs públics tenen el deure d'assegurar-se que segueixi sent així", va declarar un portaveu citat per The Times.



Felip VI ha actuat en sentit oposat i ha protagonitzat debats polítics en els darrers mesos, com el polèmic discurs del 3 d'octubre del 2017 contra els independentistes catalans. O el d'aquesta setmana a favor del dret per sobre de la democràcia, en ple judici al procés.



La monarquia britànica ha seguit en nombroses ocasions aquesta política pragmàtica, i el fet és que Elisabet II segueix sent actualment la cap d'Estat de Canadà, Austràlia i Nova Zelanda, tot i que són països independents.








ENLLAÇ NOTÍCIA :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/reina-anglaterra-deixa-evidencia-felip-vi_357546_102.html