dimecres, 13 de febrer del 2019

La campanya de Borrell s’enfonsa: importants diaris europeus i americans contra el judici



PAÍS - PRINCIPAT







'Error', 'desgràcia' o 'degeneració democràtica', alguns dels qualificatius que utilitzen editorials i opinions publicades avui en mitjans internacionals 
















Per: Redacció 

13.02.2019  13:15





El ministre d’Afers Estrangers espanyol, Josep Borrell, a través dels seus ambaixadors, va fer arribar a diversos mitjans internacionals un dossier per mirar d’intoxicar la premsa sobre el judici contra el procés independentista. Però de moment, no té l’efecte desitjat. ‘La gestió del govern espanyol del moviment independentista és pitjor que un ultratge als drets humans: és un error’. Així de clar es mostra l’editorial del diari anglès Independent publicada avui. I continua amb un to igual de contundent quan assenyala que portar a judici els líders independentistes amb peticions de pena de fins a 25 anys, ‘hauria de ser impensable en un país membre de la UE i signatari de la Convenció Europea dels Drets Humans‘.



També diu que el moviment independentista no sempre ha actuat de la forma ‘més eficaç’, i posa com a exemples el referèndum i la declaració d’independència, que defineix com a ‘imprudents’. ‘Però la resposta del govern central ha estat vergonyosa. Les acusacions contra els líders del moviment independentista són clarament polítiques i la prolongada detenció dels acusats no és justificable. Hauria de remoure la consciència de tots els
espanyols i, per descomptat, tots els bons europeus que Carles Puigdemont, president de la suposada república, consideraven que havia de fugir del país.’






I és molt clar sobre què pot passar si els acusats són declarats culpables: ‘Hauran de recórrer al TEDH, en el qual, el seu dret d’expressió pacífica i les seves postures seran reconegudes amb gairebé tota seguretat’. I li diu a Pedro Sánchez que hauria d’adonar-se que la línia que segueix ‘no és la millor manera de derrotar les demandes d’independència’. I ho compara amb la situació escocesa i com va decidir resoldre-la David Cameron: ‘Va acceptar el dret d’un poble a governar-se i va intentar persuadir-los en una campanya democràtica perquè continuessin sent part de la unió més gran. La idea de fer d’Alex Salmond, primer ministre d’Escòcia, un màrtir i empresonar-lo, mai va ser una possibilitat’.



Un altre diari digital de pes, en aquest cas de FrançaMediapart, centra la seva crítica en l’immobilisme de la UE davant d’un judici que ‘mai s’havia produït a Europa’. I compara aquesta ‘abdicació europea’, amb l’entrada de l’extrema dreta al govern d’Àustria i a Itàlia, o l’ultranacionalisme a Hongria i Polònia: ‘És una desgràcia. Tres mesos abans de les eleccions europees, aquest judici, és una invitació a la degeneració democràtica de l’Europa dels 28’.



El Neue Zürcher Zeitung, el diari de referència en alemany de Suïssa, publica una opinió d’Andres Wysling que té un títol sense matisos: ‘Separatistes catalans a la cort: el càrrec de rebel·lió és absurd’. Diu que el càrrec de rebel·lió té una motivació política i per això, poden rebre les penes més elevades. ‘Aquest delicte requereix violència i els acusats sempre han parlat contra l’acció violenta’, recorda. I compara la presó preventiva imposada als líders independentistes, amb un ‘arrest’ per a intimidar i evitar que continuessin tenint presència pública.



Al Herald Scotland, un altre opinador, Ian Macwhirter, escriu que si en els fets d’octubre hi va haver alguna violència, la clau de volta de l’acusació del judici, va ser del govern espanyol, que va donar via lliure a la Guàrdia Civil per a emprear-la. I que el què és incomprensible en tot el procés, és que la UE no hagi condemnat aquesta ‘violació dels drets civils’. De tot plegat, i de la resposta del govern espanyol que ‘recorda a l’ex-dicador’, creu que els escocessos n’han d’obtenir una lliçó del que els pot venir en el cas que Westminster no permeti un altre referèndum.



A l’altra banda de l’Atlàntic, un diari de pes com el Washington Post publica una opinió de la professora de dret a la Universitat de Georgetown, Naomi Mezey, titulada: ‘No són només separatistes catalans. La democràcia també es jutja a Espanya‘. Després de situar el lector en els fets, diu el que el que s’està produint a Espanya és un ‘assaig’ que permetrà de veure si les democràcies poden gestionar profunds desacords entre els seus ciutadans. ‘La concentració del diumenge passat organitzada pels partits de dreta i extrema dreta va deixar clar que aquesta és una guerra de nacionalismes competidors’.



I entrant directament en el cas que ens ocupa, Mezey creu que no es pot catalogar com a violent el fet de convocar un referèndum i ‘sembla bastant evident que l’única violència real que es va produir va ser causada per la policia nacional per aturar el referèndum’.



Opina que portar una diferència política a la justícia és un error, perquè no és un lloc per a trobar solucions, sinó mantenir-les.








ENLLAÇ NOTÍCIA :