dimarts, 29 de gener del 2019

Junqueras recorrerà contra la presó provisional a Estrasburg si el Constitucional no es pronuncia abans del judici



PAÍS - PRIINCIPAT







L'advocat Andreu Van den Eynde ha avisat el Tribunal Constitucional espanyol perquè l'informi oficialment sobre si endarrerirà la resolució del seu recurs d'empara contra la presó provisional 
















Per: Redacció 

29.01.2019  16:17





La defensa del vice-president Oriol Junqueras ha presentat un escrit al Tribunal Constitucional espanyol (TC) perquè l’informi oficialment sobre si endarrerirà la resolució del seu recurs d’empara contra la presó provisional. També avisa que, si no rep cap resposta abans de l’inici del judici al Tribunal Suprem espanyol, presentarà una demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).



En un escrit al qual ha tingut accés Europa Press, l’advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, demana al Constitucional que l’informi sobre si té previst reprendre la deliberació i resolució del recurs d’empara contra la presó ‘als mers efectes d’articulació d’una estratègia defensiva eficaç’.



Avisa que davant la imminència de l’inici de la vista del judici oral al Suprem, en cas de no tenir cap resposta, ‘emprendria aquell mateix dia la via d’impugnació prevista en el
Conveni Europeu de Drets Humans donada la inefectivitat dels recursos d’índole interna’, que segons ell farien inaplicable la causa d’inadmissió de l’article 35.1 d’aquest conveni.
L’advocat ha presentat aquest escrit després que en un article de La Vanguardia s’afirmés que el TC ajornava la seva decisió sobre el recurs de Junqueras ‘per no interferir en el judici de l’1-O’. Van den Eynde recorda que el recurs d’empara té per objectiu ‘interferir’ o revocar la decisió del Tribunal Suprem sobre la privació de llibertat: ‘No pretendre aquest efecte seria igual que reduir la via d’impugnació davant la jurisdicció constitucional a una mera discussió argumental sobre la validesa o prevalença de drets fonamentals, sense cap efecte material, i causaria un dany irreparable’.



El Suprem va refusar ahir l’alliberament dels presos polítics argumentant que existeix un risc de fugida per l’activitat política del president Carles Puigdemont des de l’exili i la creació d”estructures de poder’, en referència al Consell per la República. El Suprem també va fer cas omís de la sentència del TEDH sobre el cas Dermitas, el dirigent kurd empresonat a Turquia, justificant que la situació dels polítics catalans és diferent.








ENLLAÇ NOTÍCIA :