dilluns, 10 de desembre del 2018

ERC evita comparacions amb Eslovènia: "Tenim via pròpia"



PROCÉS







Carlota Camps
Barcelona. Dilluns, 10 de desembre de 2018




















La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha intentat aquest dilluns evitar les comparacions entre el cas català i l'eslovè, després de la polèmica generada dins la política catalana per les apel·lacions del president Quim Torra a la via eslovena. "No ens podem comparar en altres països, els contextos són diferents", ha defensat Vilalta, afegint que Catalunya té una "via pròpia" basada en el "civisme, el pacifisme i la democràcia".



Vilalta ha fet aquestes declaracions després que alguns partits hagin acusat Torra d'assumir que hi haurà morts per la independència, en referència a la guerra que es va viure a Eslovènia durant deu dies després de la DUI i que va causar desenes de morts.



En la roda de premsa d'aquest dilluns, i preguntada per si aposten per la via escocesa -com ha apuntat el president Roger Torrent aquest dilluns-, Vilalta ha defensat que la d'Escòcia és una via que els hi hauria "agradat" perquè és "democràtica i pactada", però ha recordat
que Espanya no ha tingut la resposta del Regne Unit. Recordant així que l'Estat no només s'ha negat a pactar un referèndum sinó que a més ha apostat per la repressió.



Per tot això, ha apostat per un camí propi, però que sí reculli el millor dels diferents processos que hi ha hagut al món. "Recollim el millor dels altres processos que hi hagi hagut i rebutgem aquells processos que han tingut violència", ha defensat. En aquest sentit, ha valorat positivament que a Eslovènia hi hagués un referèndum on un 93% dels votants van apostar per la independència i que va tenir una participació del 95%. Així, ha reiterat que els republicans aposten per arribar a la independència amb la "màxima majoria" i el "màxim consens".



Crida a coordinar les mobilitzacions del 21-D

 

Pel que fa a les crides a la mobilització del proper 21-D, els republicans han demanat que les manifestacions siguin "cíviques, pacífiques i democràtiques" i aposten perquè sigui compatible la celebració del Consell de Ministres a Barcelona amb les protestes.
En aquest sentit, Vilalta considera que "és normal que la gent es vulgui manifestar davant el govern espanyol quan veiem que és incapaç d’afrontar per la via política una solució", però ha demanat que aquestes protestes siguin coordinades per tots els sectors de l'independentisme i que tinguin un tarannà, a més de pacífic, "imaginatiu" i "innovador".



Per altra banda, la portaveu dels republicans considera una "provocació" que el govern espanyol viatgi a Catalunya per fer una reunió de l'executiu però que rebutgi fer una reunió bilateral de govern. "No entenem perquè venen a fer un Consell de Ministres aquí sense voler afrontar les reunions que pertocarien de govern a govern", ha defensat, entenent que pot ser una "provocació "quan en lloc de donar solucions polítiques aposten per la "via repressiva".



Per tot això, ha considerat que és "bo" que hi hagi protestes però ha demanat que siguin "pacífiques" i "coordinades".









Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/erc-via-eslovena_333297_102.html