dimarts, 30 d’octubre del 2018

El jutge arxiva el cas dels acompanyants de Puigdemont a Alemanya



CAS 1-O


















El Nacional
Foto: Carles Palacio
Barcelona. Dimarts, 30 d'octubre de 2018









El jutge de l'Audiència Nacional Diego de Egea ha arxivat provisionalment la investigació per un delicte d'encobriment contra els quatre acompanyats del president de la Generalitat Carles Puigdemont quan va ser detingut a Alemanya tornant a Brussel·les des de Finlàndia després que el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena reactivés l'ordre europea de detenció contra ell. La Policia Nacional va cursar denúncia contra els acompanyants per un possible delicte d'encobriment, fet que va motivar que la Fiscalia de l'Audiència Nacional incoés diligències d'investigació.



Els quatre acompanyats són dos mossos d'esquadra, Xavier Goicoechea Fernández i Carlos de Pedro López, l'historiador Josep Lluís Alay i l'empresari i amic personal de Puigdemont Josep Maria Matamala. Sobre aquest últim, el magistrat de l'Audiència Nacional ha preguntat a la fiscalia si procedeix dictar una ordre de recerca internacional, detenció i presentació, atès que no ha prestat declaració durant la instrucció de la causa.



Pel que fa als dos agents dels Mossos d'Esquadra, el magistrat conclou, un cop analitzats els fets, que es trobaven de permís de les seves activitats laborals el dia de la detenció de Puigdemont, el passat 25 de març. Tenint en compte això i que Alay no té condició de
funcionari públic, el magistrat conclou que els tres investigats es trobaven fora de l'exercici de les seves funcions públiques en el moment dels fets.





A més, De Egea assenyala que de la instrucció es dedueix que cap dels quatre investigats tenia coneixement de l'activació de l'ordre europea de detenció contra Puigdemont, a la qual acompanyaven "per simples relacions d'amistat". El jutge també constata l'estança dels investigats a Alemanya el 25 de març, perquè no existeixen "indicis racionals que tinguessin coneixement de l'existència de l'ordre europea de detenció i entrega que va ser emesa el 23 de març del 2018 pels tribunals espanyols".



Ordre internacional contra Matamala?

 

El jutge recorda que en el delicte d'encobriment "és necessari el dol consistent a actuar amb el coneixement de la comissió del delicte previ", així com "la finalitat d'impedir el descobriment del delicte". De Egea afegeix, citant jurisprudència del Tribunal Suprem, que no n'hi ha prou amb la simple sospita o presumpció, sinó un coneixement de la transgressió punible comesa. "No s'incorre en aquest delicte, doncs, quan els fets es cometen per imprudència, descuit o negligència", conclou.





En el cas de Josep Maria Matamala, el jutge pregunta a la fiscalia si vol que es procedeixi a una ordre de recerca internacional, detenció i presentació, ja que és l'únic dels quatre que no s'ha presentat a declarar. Els altres tres ho van fer el 4 de juny passat. Si el ministeri públic demanés l'ordre i el jutge la dictés, es reobriria la causa contra ell.









Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/arxiva-acompanyants-carles-puigdemont-alemanya_319410_102.html