CRISI ESPANYA - BÈLGICA
El Nacional / Europa Press
Foto: EFE
Madrid. Dimarts, 16 d'octubre de 2018
El govern espanyol ha anunciat aquest dimarts la retirada de l'estatus diplomàtic al delegat del Govern de Flandes a Espanya en protesta per les desqualificacions del president del Parlament de Flandes, Jan Peumans, contra Espanya, arran de la qüestió catalana. La decisió eleva un grau més la tensió diplomàtica entre Madrid i Brussel·les.
El ministre Afers Exteriors, UE i Cooperació, Josep Borrell, ha convocat aquest dimarts l'ambaixador de Bèlgica a Espanya, Marc Calcoen, a la seu del Ministeri perquè expliqui aquestes continuades "desqualificacions" de Peumans, que va tornar a carregar la setmana passada contra l'empresonament dels líders independentistes i va traçar un paral·lelisme amb el conflicte dels Balcans.
La cita, al Palau de Santa Cruz, seu del Ministeri, és la tercera ocasió en aquestes últimes setmanes que el representant de la diplomàcia belga és convocat per Exteriors.
El to de les protestes s'ha anat elevant de nivell fins que aquest dimarts s'ha anunciat la retirada de
l'estatus diplomàtic al delegat del Govern de Flandes a Espanya, André Hebbelinck. D'aquesta manera, perdrà els privilegis i immunitats diplomàtiques de les que gaudia fins ara.
Aquest pas es pren després de les "reiterades desqualificacions" que Peumans ha proferit, en la seva qualitat institucional, contra Espanya i les autoritats espanyoles, ha informat Exteriors en un comunicat. "Per última vegada dimecres passat, inaugurant una exposició sobre el procés secessionista català a la seu del Parlament de Flandes", recorda el Ministeri.
Tercera queixa
Exteriors ha anat elevant el to de la protesta davant Bèlgica i després que les anteriors queixes diplomàtiques les emetessin un secretari d'Estat i una directora general del Ministeri, en aquesta ocasió serà personalment Borrell qui mantingui una trobada amb Calcoen.
La primera protesta formal va arribar el passat 20 de setembre, quan Calcoen va ser convocat per a donar compte de la carta que Peumans escriure a l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell en què afirmava que el govern espanyol no compleix "les condicions per a ser part d'una Unió Europea democràtica ".
Uns dies després, l'ambaixador belga va tornar a ser convocat i va ser el secretari d'Estat per a la UE, Luis Marco Aguiriano, que va expressar el "profund malestar" d'Espanya per les declaracions del dirigent flamenc Peumans, que s'havia ratificat en les seves crítiques a Espanya després de l'incident de la carta.
Aguiriano li va traslladar llavors a l'ambaixador belga que Espanya "és una democràcia plena, de la qual no dubta cap institució internacional ni Estat membre de la UE" i ha reiterat que les desqualificacions de Peumans són "inacceptables".
Últimes crítiques de Peumans
Peumans va tornar a atacar Espanya dimecres passat, diverses setmanes després de la missiva, perquè considera "inadmissible" l'empresonament dels polítics catalans per la consulta de l'1-O i ha insistit que, al seu parer, "el govern espanyol és incapaç de complir les condicions per formar part d'una Europa democràtica".
"Recloure polítics és un acte de violència", va dir Peumans, del partit nacionalista de la Nova Aliança Flamenca (NV-A) durant la inauguració de l'exhibició 'La Revolució de les Urnes', en què també ha participat l'expresident català Carles Puigdemont.
El president del Parlament flamenc va traçar paral·lelismes entre la situació a Catalunya i la guerra dels anys noranta a Bòsnia, en assegurar que una exposició anterior que va acollir la institució flamenca sobre el país balcànic és "molt similar a aquesta".
Enllaç notícia :
https://www.elnacional.cat/ca/politica/borrell-estatus-diplomatic-delegat-flandes_314874_102.html
Cap comentari :
Publica un comentari a l'entrada