dimecres, 17 d’octubre del 2018

Milers de persones exigeixen la llibertat dels Jordis en l'aniversari del seu empresonament



1 ANY JORDIS A LA PRESÓ



















Carlota Camps
Foto: Sergi Alcàzar | Vídeo: Roberto Lázaro

 
Barcelona. Dimarts, 16 d'octubre de 2018









Un any després, l'independentisme no afluixa i ha tornat a sortir al carrer, aquest cop, per exigir la llibertat dels Jordis. En l'aniversari de l'empresonament del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, i de l'exlíder de l'ANC i actualment president del grup de JxCat al Parlament, Jordi Sànchez, milers de persones s'han concentrat a la plaça de Catalunya per denunciar la presó provisional que pateixen i exigir que siguin alliberats.



L'acte, organitzat per l'ANC i Òmnium, ha volgut ser reivindicatiu però també emotiu. Així, ha comptat amb un recull de frases dels Jordis, amb la interpretació del tema No ens fareu callar de Marcel Pic i amb connexions amb les tres presons catalanes on hi ha líders sobiranistes empresonats i on també hi havia concentracions. El moment en què s'ha connectat amb el centre penitenciari de Lledoners ha estat un dels més emotius, amb l'enlairament de 365 fanalets en representació dels dies que fa que els Jordis estan empresonats.











També s'han celebrat concentracions a les places de pobles i ciutats d'arreu de Catalunya.



Crides de llibertat i d'unitat

 

Els manifestants, molts d'ells amb estelades i cartells pels presos, han cridat lemes com "fora, fora la justícia espanyola", "no hi som tots, falten els presos", "llibertat presos polítics", però també han demanat "unitat", "Puigdemont el nostre president", "volem República" o "fora els Borbons".













En el torn dels parlaments, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, també ha exigit unitat als partits independentistes. "És una irresponsabilitat molt greu", ha defensat, tot demanant que "deixem les desavinences i treballem per la unitat". Mauri també ha elevat el to contra el govern de Pedro Sánchez i ha avisat la justícia espanyola que només acceptaran l'"absolució" dels presos. "El que fan vostès no és diàleg, és imposició i venjança", ha denunciat.












Per la seva banda, la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha defensat que la justícia espanyola ha deixat en "evidència" l'espanyola i que el procés contra els presos és "una farsa i una vergonya".



"Espanya comet crims i vulnera drets", ha denunciat, tot recordant que "fer un referèndum no és un delicte, és un dret universal". "No ens aturarem fins que siguem lliures i fins que ho sigui el nostre poble", tot recordant que la lluita de l'independentisme no només per treure els presos de la presó sinó també per la independència.



Paluzie també ha criticat que les decisions de la fiscalia se sàpiguen abans per la premsa i ha criticat que alguns mitjans titllessin de "presó mínima" la possible petició de la fiscalia de 15 anys de presó pel delicte de rebel·lió.











Jordi Sànchez també ha enviat una carta des de Lledoners, on assegura que "estem bé i estem forts" perquè "sabem que hi sou fent-nos costat". A més, el president de JxCat ha demanat als independentistes que es mantinguin "vius, units i mobilitzats" i que "no tingueu por de demanar unitat, només quan hem anat junts hem estat més forts". "Si vosaltres seguiu, jo també seguiré. Junts i dignes fins a la llibertat", concloïa la carta llegida per Paluzie.



"El delicte és que et peguin per votar"

 

A la concentració, que duia per lema Un any de vergonya, un any de dignitat, hi ha participat el president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat del vicepresident, Pere Aragonès, així com d'alguns dels consellers de la Generalitat com Elsa Artadi, Ester Capella Ernest Maragall.



També hi ha assistit el president del Parlament, Roger Torrent, així com representants dels partits independentistes -JxCat, ERC i la CUP- i també dels Comuns. A més, hi han estat presents les dones dels Jordis, Susanna Barreda i Txell Bonet, així com la de Jordi Turull, Blanca Bragulat, i la germana de Toni Comín, Betona Comín.














A l'inici de la  manifestació, el president Torra ha denunciat la "infàmia" que suposa que els Jordis són a la presó i ha assegurat que és un any "robat" per les seves famílies. "No hi ha delicte. Votar no és un delicte, el delicte és que et peguin per votar", ha denunciat el president, que aquesta tarda ha anat a visitar els Jordis i la resta de presos polítics a la presó de Lledoners. Per tot això, ha demanat una sentència absolutòria per als presos i ha assegurat que si la sentència no va en aquest sentit, "respondrem amb radicalitat democràtica, com l'1-O i el 3-O".







Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/manifestacio-any-preso-jordis_314853_102.html