dimecres, 19 de setembre del 2018

La policia espanyola va espiar la CUP per preparar el setge del 20-S



CAS 1-O







Gemma Liñán
Foto: ACN
Barcelona. Dimecres, 19 de setembre de 2018
















La policia espanyola va irrompre a la seu de la CUP el 20-S sense cap ordre judicial ni tampoc de la fiscalia, i ho va fer després d'espiar els moviments dels seus militants el dia abans.



Avui, un any després, es fa públic l'informe policial al qual ha tingut accés El Nacional.



El mateix dia que la Guàrdia Civil escorcollava la Conselleria d'Economia i diverses dependències de la Generalitat, i detenia 14 alts càrrecs del govern, la gran majoria d'ERC i el cervell que preparava el referèndum, la policia espanyola irrompia a la seu de la CUP.



Les crides espontànies que hi va haver aquell dia van fer que una part dels manifestants es
concentressin al voltant de la seu de la CUP per impedir que el CNP entrés dins amb resistència pacífica.



La policia va preparar un dispositiu d'urgència, matusser, i sense els permisos legals que calien, per incrementar l'escalada de pressió contra el referèndum que s'estava vivint aquells dies.



Van requisar cartells de l'1-O i altres materials que no tenien res a veure amb el referèndum, com ara els cartells i adhesius de "Movem-nos, remunicipalitzem l'aigua", petos de voluntaris o barrets amb la inscripció "Sí, viure vol dir prendre partit". Es van endur bona part del material de la campanya del 'sí' del referèndum que tenia la CUP, com ara cartells, pancartes i banderoles.



Tot sense autorització.



L'informe admet que no hi ha permís explícit, sinó que la policia s'agafa a la instrucció de la fiscalia del 8 de setembre que diu que cal investigar els fets al voltant del referèndum perquè són delictius.
I amb aquesta premissa el CNP desplega una investigació al voltant de la cup.



El 19 de setembre els espia. El resultat de la investigació són imatges de militants i col·laboradors de la CUP entrant a la seu el material de la campanya electoral. I això fa que l'endemà, apuntant-se als escorcolls que ja estava fent la Guàrdia Civil, el CNP fes una demostració de força.



La vigilància comença a les 8 h i a mig matí arriba el cotxe que descarrega els cartells. Al llarg de l'informe la policia descriu amb tot detall els moviments d'un responsable de la CUP que entra i surt del local i que obre, també, el local d'Arran. Ho descriuen amb tot detall: "Es mostra amb actitud expectant", diu l'informe del jove que esperava el cotxe, i fins i tot explica com van regalar un cartell a un turista.



Arriben fins a tres cotxes, que la policia rebusca en els seus arxius per determinar de qui són. Són tres cotxes que van descarregar els cartells a plena llum del dia entre les 12.30 h i les 13 h a la porta de la seu de la CUP; eren els cartells per votar 'sí' al referèndum de l'1-O.



Això va fer activar el dispositiu del 20 de setembre a la seu de la CUP. L'informe també explica com després d'entrar sense autorització i requisar el material, la policia va decidir quedar-se a les portes del local.



Segons l'informe policial, la intenció era entrar i requisar el material que se sospitava que hi havia dins però com que hi van anar molts manifestants, per tal de garantir l'ordre públic van decidir marxar.



La policia espanyola va estar set hores davant la seu de la CUP, tallant el carrer i interceptant els militants, entre ells diversos diputats, que havien d'entrar o sortir de la seu. Van arribar a les 13 h i no van marxar fins les 20 h. La concentració es va desconvocar a les 21 h.
















Enllaç notícia :

https://www.elnacional.cat/ca/politica/policia-espanyola-espiar-cup-setge-20s_306096_102.html